PERIKATAN Nasional (PN) berikrar untuk memacu pembangunan lebih inklusif di Sabah dan Sarawak dalam usaha merapatkan jurang pembangunan di antara wilayah.

Perkara tersebut dinyatakan di dalam Tunjang 5 manifesto Tawaran ‘Prihatin, Bersih dan Stabil: Malaysia Gemilang’ atau Tawaran PN BEST.

Melaluinya pembangunan Sabah dan Sarawak akan dipacu melalui pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963.

Usaha tersebut akan dilaksanakan dengan memberi keutamaan kepada dua negeri itu mendapat peruntukan dalam memcepatkan usaha pembangunan.

Selain itu, sekiranya diberikan mandat, PN juga berjanji untuk terus membela rakyat di Sabah dan Sarawak khususnya dalam bidang pendidikan demi menghasilkan modal insan berkualiti.

Sebahagian daripada penyokong Perikatan Nasional gembira selepas Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan cuti umum sekiranya parti itu memenangi pilihanraya umum ke-15 pada Majlis Pelancaran Manifesto Perikatan Nasional di Shah Alam, baru-baru ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

“Mengutamakan pengagihan peruntukan pembangunan kepada Sabah dan Sarawak bagi mempercepatkan pembangunan sosioekonomi setempat.

“Menubuhkan universiti awam baharu di Sabah dan Sarawak yang menawarkan kursus dalam bidang strategik bagi memenuhi keperluan industri semasa dan masa hadapan,” kata Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika melancarkan manifesto Tawaran PN BEST, baru-baru ini, lapor Utusan TV.

Turut terdapat di dalam Tunjang 5 adalah satu usaha akan dilaksanakan bagi mengoptimumkan potensi ekonomi setiap negeri dan wilayah termasuk di kawasan luar bandar.

Pada masa sama, PN akan berusaha untuk meningkatkan kecekapan capaian pengangkutan awam yang menghubungkan bandar dan luar bandar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here