SEORANG wanita bersama bayi lelakinya cedera selepas dihempap sebatang pokok rhu ketika sedang berkelah di Pantai Puteri, Tanjung Kling, di Melaka Tengah pukul 6.30 petang tadi.

Dalam kejadian itu pokok berkenaan menghempap belakang kepala mangsa yang sedang mendukung anak lelakinya berusia setahun lima bulan sehingga menyebabkan kedua-dua mereka tersungkur dan tersembam ke pasir.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Kundor, Tuminah Kadi berkata, ketika kejadian, suami bersama dua lagi anak wanita itu sedang bermandi di pantai.

Ketika kejadian itu katanya, mangsa sedang mendukung anak lelakinya berusia setahun lima bulan di bawah pohon rhu itu manakala suami dan dua lagi anaknya sedang bermandi-manda.

“Secara tiba-tiba dahan pokok itu menghempap belakang kepala ibu kanak-kanak itu sehingga menyebabkan kedua-dua mereka tersungkur dan tersembam ke dalam pasir,” katanya memetik laporan Astro Awani, hari ini.

Ujarnya, orang ramai kemudian membantu mengalihkan dahan pokok berkenaan dan mengorek pasir bagi menyelamatkan kedua-dua mangsa terlibat.

Tambahnya sebagai langkah awal, pihaknya telah berhubung dengan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah, Datuk Zainal Abu untuk memotong sebahagian pokok rhu yang berisiko tumbang kerana sudah berusia lebih 23 tahun.

“Semua pokok rhu di sini sebenarnya sedang dalam tindakan untuk dicantas dan ditebang oleh pihak berkuasa, namun kejadian ini berlaku di luar kawalan.

“Kawasan ini juga akan ditutup daripada sebarang aktiviti perkhemahan dan perkelahan buat sementara waktu bagi mengelak kejadian berulang,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here