TIMBALAN Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz sekali lagi kesal dengan tuduhan berterusan dilemparkan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli terhadapnya walaupun telah membuat laporan polis berhubung penafian penglibatannya dengan perolehan/syarikat yang terlibat dengan Self-Propelled Howitzer (SPH) untuk kegunaan Tentera Darat Malaysia.

Susulan itu beliau yang juga calon kerusi Parlimen Tanah Merah akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Rafizi bertujuan membersihkan namanya. Berikut adalah kenyataan penuh beliau.

CUKUP-CUKUPLAH SAUDARA RAFIZI DENGAN FITNAH SKANDAL KE ATAS ORANG LAIN

Alhamdulillah telah selesai sesi penamaan calon bagi Parlimen P.027, Tanah Merah pada 5 November 2022. InshaAllah berkat dengan sokongan yang tidak berbelah bahagi dari warga Tanah Merah, saya akan mempertahankan kerusi Parlimen tersebut pada PRU ke-15 ini. Saya juga sangat bersyukur dan amat menghargai sokongan yang telah ditunjukkan kepada saya semasa hari penamaan calon tempoh hari.

Dalam kesibukan tempoh berkempen ini, saya juga telah membaca dan meneliti kenyataan media yang dikeluarkan oleh saudara Rafizi Ramli bertarikh 7 November 2022. Kenyataan media tersebut sekali lagi telah memetik nama saya dengan tohmahan perbekalan aset untuk Kementerian Pertahanan. Untuk makluman, perkara ini bukanlah pertama kali disentuh oleh saudara Rafizi malah satu laporan polis telah dibuat terhadap beliau sebulan yang lalu iaitu pada 7 Oktober 2022 berkenaan kenyataan fitnah berhubung perkara yang sama.

Jika dilihat kepada momentum tersebut, mudah untuk kita fahami saudara Rafizi cuba menimbulkan persepsi negatif kepada calon dari Perikatan Nasional dengan saya dijadikan sasaran bagi tujuan mempengaruhi undi rakyat. Percayalah, rakyat Malaysia tidak gemar kepada politik benci-membenci apatah lagi fitnah yang amat jijik berdasarkan imiginasi dan rekaan saudara Rafizi sendiri. Hayatilah Firman Allah swt dalam Surah al-Baqarah ayat 191 yang bermaksud: “Dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan”.

Kenyataan media tersebut turut menyatakan bahawa saya adalah mantan Timbalan Menteri Pertahanan. Untuk pengetahuan saudara Rafizi, pada hari ini saya masih lagi ‘caretaker’ Timbalan Menteri Pertahanan dan jelas perkara asas seperti jawatan sayapun saudara Rafizi telah tersilap. Sekiranya perkara asas tersebut Saudara Rafizi secara terangan tersasar, maka sukarlah rakyat untuk percaya pembohongan dan
fitnah yang saudara Rafizi tohmahkan kepada saya.

Selepas fitnah yang telah saudara Rafizi keluarkan sebelum ini, saya telah membuat laporan polis penafian penglibatan saya dengan perolehan/syarikat yang terlibat dengan Self-Propelled Howitzer (SPH) untuk kegunaan Tentera Darat Malaysia. Perolehan SPH adalah salah satu daripada pelbagai perolehan perbekalan/aset yang diperlukan oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi tujuan memantapkan
pertahanan negara. Memandangkan nilai perolehan tersebut agak besar, maka adalah menarik untuk kaitkan seorang ahli politik dengan perolehan ini bagi memberi gambaran buruk kepada masyarakat. Ianya sangat menyedihkan apabila dengan mudah saudara Rafizi membuat tanggapan saya amat berkuasa untuk mempengaruhi sesuatu perolehan di Kementerian Pertahanan, seolah-olah pegawai di Kementerian dan ATM membuat kerja secara semberono sahaja tanpa perlu mengikut peraturan sedia ada. Kenyataan fitnah seperti ini adalah suatu penghinaan bagi pegawai-pegawai kerajaan yang telah menjalankan tugas dengan baik dan sentiasa berusaha bagi memastikan kesiagaan pertahanan negara berada dalam tahap tertinggi. Semua perolehan aset di Kementerian Pertahanan perlu melalui proses kerja yang ketat dan mesti dipersetujui terlebih dahulu oleh ‘end-user’ iaitu pihak Tentera Darat Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia. Tiada sesiapapun yang boleh mempengaruhi kebijaksanaan ‘end-user’ dalam mendapatkan aset yang terbaik untuk pertahanan negara.

Saya sekali lagi menafikan sekeras-kerasnya terlibat/mempunyai kepentingan dalam syarikat/proses perolehan SPH seperti yang didakwa. Sebagai ‘abang’ kepada ‘adik’ yang telah membesar menuntut ilmu di sekolah yang sama, saya ingin menasihatkan saudara Rafizi untuk menghentikan fitnah yang terus dikaitkan dengan saya dan orang lain. Saya suka mengingatkan diri saya sendiri dan saudara Rafizi untuk kita bersama-sama menggunakan tempoh berkempen ini bagi memenangi hati rakyat secara sihat tanpa tindakan-tindakan negatif yang akhirnya akan menimbulkan kebencian sesama kita.

Untuk makluman saudara Rafizi juga, Perikatan Nasional mempunyai proses tapisan yang ketat sebelum seseorang itu dilantik sebagai calon PRU ke-15 ini. Semua calon perlu menjalani tapisan oleh pihak Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Lembaga Hasil Dalam Negeri. Alhamdulillah, saya dan calon-calon Perikatan Nasional telah melepasi semua tapisan tersebut dan InshaAllah saya akan terus kekal bersih.

Jika sebelum ini saya mengenangkan brotherhood ‘MCKK’ dan hanya membuat laporan polis terhadap fitnah yang saudara Rafizi lemparkan kepada saya, namun pada kali ini saya tiada pilihan dan telah menghubungi peguam saya untuk mengambil tindakan undang-undang kepada ‘adik’ saya selepas PRU ke-15 sekiranya fitnah ini berterusan.

Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz
Timbalan Menteri Pertahanan
8 November 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here