TINDAKAN seorang lelaki mengugut dan menghalau sekumpulan petugas kempen wanita Perikatan Nasional (PN) dibidas Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tuan Ibrahim yang turut berkongsi video berdurasi 38 saat itu mempersoalkan tindakan lelaki berkenaan menghalau pasukan petugas itu yang sedang berkempen di Pasar Serkam Pantai, Melaka.

“Kenapa nak halau?” tulis Tuan Ibrahim dalam hantaran di akaun Facebook beliau.

Beliau turut menyertakan kapsyen menyatakan petugas kempen wanita muda Perikatan Nasional diugut dan dihambat keluar ketika berkempen di Pasar Serkam Pantai, Melaka.

Dalam video itu, seorang lelaki memakai kemeja lengan pendek berwarna biru dengan pelitup muka berkata, orang dah kata jangan datang, jangan sibuk kat sini.

Katanya, dia memberi tempoh 30 minit kepada kumpulan petugas itu dan akan membuat laporan polis jika mereka enggan.

Namun kumpulan petugas PN menerangkan mereka mempunyai kebenaran dari polis.

Tidak endah dengan jawapan itu, lelaki berkenaan kemudiannya menegaskan, mereka tidak dibenarkan berkempen di situ dengan menyatakan alasan ia adalah kawasannya.

“Yang awak datang siapa izinkan, saya tak izinkan awak datang kampung saya,” katanya.

Sementara itu, pada ruangan komen hantaran itu, kebanyakan pengikut Tuan Ibrahim mengecam tindakan lelaki tersebut.

Pengguna, Azman Yusof berkata, negara demokrasi pilihan raya memilih. Calon adalah proses demokrasi termasuk berkempen. Dia sepatut salah menghalang proses demokrasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here