TINDAKAN Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli yang sering membuat kenyataan terbuka mengenai proses pemilihan parti bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) nyata tidak disenangi ramai.

Tidak terkecuali, Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang meminta Rafizi untuk menghentikan kelakukan tersebut.

Saifuddin berkata, Rafizi perlu menghormati dan patuh kepada keputusan parti berhubung pemilihan calon bagi PRU-15.

“Parti telah buat keputusan. Hormat dan patuh. Elak buat kenyataan tentang hujah, alasan atau siapa di sebalik sesuatu keputusan itu dibuat.

“Calon telah dimuktamad. Itu keputusan bersama. Ini keputusan parti. Tidak semua perbincangan dalaman parti perlu di hebah. Proses parti perlu dihormati,” katanya memetik laporan Malaysiakini.

Saifuddin berkata demikian ketika mengulas kenyataan Rafizi mengenai perbezaan pandangan antara dirinya dan Presiden PKR Anwar Ibrahim dalam pemilihan calon Parlimen Sungai Buloh.

Terdahulu, Rafizi berkata bahawa beliau dan jawatankuasa pemilihan calon parti itu pada mulanya mencadangkan agar penyandang kerusi Parlimen itu, R. Sivarasa mempertahankan Sungai Buloh pada PRU-15.

Begitupun, Rafizi berkata, Anwar mempunyai pendapat berbeza dan beliau menghormati budi bicara tersebut kerana kuasa memilih calon terletak pada Presiden.

PKR sebelum ini mengumumkan akan meletakkan Timbalan Ketua Penerangannya, R. Ramanan di kerusi Parlimen Sungai Buloh.

Pengumuman Ramanan sebagai calon PKR di Sungai Buloh menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan ahlinya yang mendesak supaya Sivarasa dikekalkan atau calon lain dipilih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here