NIK Abduh Nik Abdul Aziz hari ini menafikan diketepikan oleh Pas untuk mempertahankan kerusi Parlimen Bachok dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Sebaliknya kata  Ahli Jawatankuasa Pas pusat itu, beliau yang membuat keputusan untuk tidak bertanding.

Beliau menjelaskan, sudah memberi bayangan tidak mahu lagi dicalonkan beberapa bulan lalu dan pendirian itu mengecewakan jentera parti di Bachok.

 “Apabila Parlimen dibubarkan, saya mengambil masa hampir dua minggu untuk diam dan bertafakur, memohon jawaban daripada Allah. Ia keputusan yang berat dan mestilah gagah.

“Apabila saya sudah tenang dan pasti, saya jumpa dan menyatakan hasrat kepada bonda saya. Syukur, bonda memahami dan akur. Tanpa izinnya, saya tidak akan melangkah lebih,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Nik Abduh merupakan salah seorang pemimpin yang popular dalam kalangan PAS dan pernah mengumpul undi tertinggi dalam pemilihan parti itu untuk penggal 2017-2019.

Sebelum bertanding di Bachok pada 2018, Nik Abduh dicalonkan – dan menang – di kerusi Pasir Mas pada 2013.

Setiausaha Politik Presiden Pas, Mohd Syahir Che Sulaiman akan menjadi calon Pas bagi kerusi Parlimen  Bachok.

Nik Abduh berkata, beliau bergegas menemui pemimpin Pas di peringkat kawasan dan negeri apabila mendapati ada tanda-tanda akan dipilih semula di Bachok.

“Apabila saya sudah memperolehi keyakinan bahawa permintaan saya diterima, terjadilah ‘kejadian’ saya memilih menukar gambar profil di Facebook. Ia suka-suka saja tanda berakhirnya tugas saya sebagai wakil rakyat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here