CALON Perikatan Nasional (PN) di Parlimen Parit Sulong, Dr. Abdul Karim Deraman, 64, yakin mampu menewaskan calon nama besar atau ‘heavyweight’ daripada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Abdul Karim yang pernah berkhidmat selama 36 tahun sebagai pensyarah di Fakulti Sains dan Jabatan Fizik Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai bersyukur kerana diberikan kepercayaan serta dipilih sebagai calon.

Timbalan Pesuruhjaya Pas Johor itu memaklumkan minta untuk dicalonkan tetapi pucuk pimpinan telah memilihnya

“Dalam Pas kami tidak pernah berebut jawatan atau mahu menjadi calon. Apabila diumumkan bertanding di Parit Sulong, saya terima dan menganggap ia satu pengiktirafan sepanjang pembabitan di dalam parti.

“Saya yakin dengan gerak kerja dan sokongan ahli serta rakan dari PN akan dapat mengalahkan calon ‘heavyweight’ dari BN iaitu, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang juga Menteri Pengajian Tinggi,” katanya, lapor Sinar Harian, hari ini.

Abdul Karim diumumkan sebagai empat calon Pas bagi PN di Johor oleh Pesuruhjaya Pas Johor, Abdullah Husin di Pejabat Pas Johor di Bandar Baru Uda di Johor Bahru, semalam.

Tiga lagi calon diumumkan ialah Abdullah yang juga Naib Pengerusi PN Johor bertanding di Muar, Mohd. Nazari Mokhtar di Parlimen Tenggara dan Zanariyah Abdul Hamid di Sri Gading.

Sementara itu, Zanariyah, 52, menyifatkan pemilihan dirinya bukti Pas dan PN tidak meminggirkan wanita.

Zanariyah merupakan bekas pegawai optometri di sebuah hospital kerajaan berazam mahu memberikan yang terbaik bagi memastikan kemenangan parti di Sri Gading.

“Saya kini mengusahakan pusat optometri di Parit Raja, Batu Pahat. Saya juga aktif dalam Pas sebagai Ketua Jabatan Keahlian Pas Kawasan Sri Gading dan Pengarah Jentera J12K Dewan Muslimat Pas Johor.

“Saya akan mendekati lebih ramai pengundi daripada pelbagai peringkat usia termasuk golongan muda menerusi media sosial,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here