FAKTOR kekuatan calon menjadi pilihan pengundi berbanding parti yang bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Kajian yang dilakukan oleh Ilham Centre mendapati 38 peratus melihat faktor calon menjadi keutamaan untuk dipilih pada hari mengundi.

Sebanyak 32 peratus melihat faktor parti akan menentukan pilihan mereka manakala 30 peratus lagi mementingkan isu yang dibawa ketika kempen.

Hanya segmen pengundi berusia 50 tahun ke atas melihat parti lebih menjadi pilihan berbanding calon dan isu, manakala segmen pengundi 49 tahun ke bawah akan melihat ketokohan calon yang dipertaruhkan parti-parti yang bertanding, lapor Astro Awani.

Dari segi kaum pula, 38 peratus segmen pengundi Melayu lebih mementingkan isu berbanding faktor calon dan parti manakala 38 peratus pengundi Cina akan melihat faktor calon sementara 38 peratus pengundi India melihat isu calon.

Bagi pengundi Bumiputera Muslim pula, sebanyak 42 peratus melihat isu, 33 peratus memilih faktor calon manakala 23 peratus melihat faktor parti.

Ini merupakan dapatan tinjauan awam oleh lima agensi media utama Astro AWANI, Sinar Harian, Sin Chew Daily, The Star & Malaysian Nanban.

Dilaksanakan oleh tiga badan penyelidik, Ilham Centre, O2 Malaysia dan Huayan Policy Institute serta Centre for Malaysian Chinese Studies.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here