JABATAN Penjara tidak membenarkan Datuk Seri Najib Tun Razak mengeluarkan sebarang kenyataan termasuk perkara-perkara berkaitan dengan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Pengarah Kanan Bahagian Dasar Kepenjaraan, Supri Hashim berkata, banduan-banduan yang sedang menjalani hukuman penjara termasuk bekas Perdana Menteri keenam itu tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang kenyataan.

“Semua surat serta dokumen yang dikeluarkan juga perlu ditapis terlebih dahulu. Termasuk surat yang akan dihantar kepada keluarga, ia akan ditapis oleh pihak penjara dahulu,” katanya lapor Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada Majlis Perasmian Pameran Menjangkau Abad Dinding Penjara yang dirasmikan Exco Hal Ehwal Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan negeri, Datuk Kalsom Nordin di Muzium Penjara Banda Hilir di Melaka hari ini.

Jelas beliau, Jabatan Penjara Malaysia sebuah jabatan kerajaan yang tidak terlibat dengan mana-mana politik dan warganya terus menggalas tanggungjawab yang diamanahkan biar siapa pun kerajaan yang memerintah.

Sebelum ini media melaporkan Najib yang sedang menjalani hukuman penjara tidak dibenarkan keluar berkempen pada PRU-15.

Ketua Pengarah Jabatan Penjara Malaysia, Datuk Nordin Muhammad berkata, bekas Perdana Menteri itu sentiasa tertakluk kepada akta dan peraturan semasa beliau menjalani hukuman penjara.

Media pada 23 Ogos lalu melaporkan Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta ke atas Najib berhubung kes penyelewengan dana SRC International.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here