Oleh BADLISHAH MAT

SERAMAI 43 penduduk terpaksa berlindung di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Dewan Syifa, Padang Matsirat di Langkawi, ekoran banjir yang melanda daerah itu semalam.

Ketua Polis Daerah Langkawi, Asisten Komisioner Shariman Ashari berkata, kebanyakan kawasan terlibat telah pulih seperti sedia kala petang semalam, kecuali di Padang Matsirat.

Katanya, hujan lebat berterusan sejak pukul 4 pagi itu mengakibatkan beberapa kawasan di Langkawi terjejas akibat dinaiki air.

“Sebuah PPS di Dewan Syifa Padang Matsirat dibuka bagi menempatkan 43 mangsa yang terlibat.

“Mangsa terdiri daripada 11 keluarga dengan 25 daripadanya adalah lelaki termasuk masing-masing seorang bayi dan warga emas, manakala baki selebihnya adalah wanita,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Antara kampung terjejas adalah Kampung Limbong Putra, Kampung Buluh Penyumpit dan Kampung Atas.

Sementara itu, Shariman berkata, laluan ke Gunung Raya ditutup kerana terdapat empat runtuhan tanah berlaku dan masih terdapat pergerakan tanah dikesan.

“Terdapat juga satu rumah yang terjejas di kawasan Kuah akibat tanah runtuh,” katanya.

Dalam pada itu, Shariman memaklumkan, kesemua 44 mangsa yang terperangkap di kawasan rekreasi Air Terjun Telaga Tujuh, di sini telah berjaya diselamatkan petang semalam.

Terdahulu, mereka yang terdiri daripada sekumpulan pendaki tidak dapat melintasi sungai di puncak air terjun itu ekoran arus deras disebabkan kepala air ketika hujan lebat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here