SEMUA calon Perikatan Nasional (PN) Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan menggunakan logo PAS di tiga negeri, iaitu Terengganu, Kelantan dan Kedah.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, ketetapan itu sudah dipersetujui setakat ini.

“Kita telah mendapat lebih kurang lampu hijau daripada PN untuk Pas menggunakan logo Pas, iaitu bulan di negeri-negeri yang ditadbir oleh Pas.

“Itu yang diterima dan dipersetujuilah. Kalau kita tengok kenyataan daripada Pengerusi PN (Tan Sri Muhyiddin Yassin) pun beliau mengatakan beliau memahami rasional Pas meminta penggunaan logo itu.

“Bagi saya, saya faham mungkin tidak ada masalah. Jadi, maknanya semua calon-calon PN akan menggunakan logo Pas kalau itu dimuktamadkan,” katanya lapor Berita Harian.

Menjelaskan mengenai keputusan untuk menggunakan logo Pas, Takiyuddin berkata itu langkah strategik kerana pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, PKR menggunakan logo sendiri walaupun parti itu satu komponen dalam Pakatan Harapan (PH).

“Jadi ia terpulang kepada gabungan. Kalau gabungan membenarkan individu parti itu menggunakan logo itu, boleh digunakan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here