KEMENTERIAN Pendidikan sentiasa melakukan transformasi dalam usaha menambahbaik pendekatan dalam pengajaran dan pembelajaran para pelajar, termasuk menggunakan teknologi digital dalam pendidikan.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, antara transformasi yang bakal dilaksanakan tidak lama lagi adalah dalam bidang pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris di sekolah-sekolah.

“Dalam tempoh terdekat, kementerian akan melancarkan satu program bagi meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan anak-anak yang memudahkan para guru melihat setakat mana pelajar boleh menguasai bahasa tersebut, khususnya dalam percakapan dan sebutan perkataan,” katanya dalam paparan video yang disiarkan di laman Facebook miliknya hari ini.

Radzi berkata, program itu yang akan dilancarkan itu dikenali sebagai Microsoft Reading Progress yang mana murid-murid yang menggunakan aplikasi itu boleh membaca ayat-ayat yanhg disediakan oleh guru.

“Sistem akan menilai bacaan tersebut dari konteks sebutan dan seterusnya membantu murid-murid membuat sebutan yahg lebih tepat dan sekaligus membantu mereka diperkenalkan dengan perkataan-perkataan baharu,” tambahnya. – UtusanTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here