Oleh BADLISHAH MAT

SENARAI nama calon-calon Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) bagi Perikatan Nasional (PN) Kedah akan dihantar kepada peringkat Pusat pada Ahad ini untuk dimuktamadkan sebelum hari penamaan calon.

Pengerusi PN Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, ia susulan proses pembahagian kerusi antara komponen gabungan itu untuk bertanding di kerusi Parlimen telah diselesaikan pihaknya.

Beliau berkata, PN di negeri-negeri lain juga akan menghantar senarai nama calon masing-masing pada tarikh yang sama.

“Kita sudah selesai (membahagikan kerusi), pada 16 Oktober ini akan serah senarai nama kepada PN pusat.

“Calon-calonnya semua kacak, comel-comel dan lawa-lawa (serta) kesemua calonnya 100 peratus muda kalau dibandingkan dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad,” katanya secara berseloroh ketika ditemui selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Sungai Petani, Kedah hari ini.

Pada 20 Oktober ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat bagi menetapkan tarikh-tarikh penting PRU-15 termasuk penamaan calon, pengundian awal dan hari mengundi sebenar susulan pembubaran Parlimen pada Selasa lalu.

Sementara itu, Muhammad Sanusi yang juga Menteri Besar Kedah menerima keputusan Pas pusat untuk kekal tidak membubarkan DUN di tiga negeri dikuasai mereka termasuk Kedah.

“Kita akur dengan keputusan parti, bubar atau tidak bergantung kepada Pas pusat,” katanya.

Pada Jumaat lalu, beliau membuat penegasan bahawa DUN Kedah tidak akan dibubarkan sebelum Mac 2023 meskipun Parlimen dibubarkan lebih awal untuk memberi laluan kepada PRU-15.

Menurutnya, perkara itu telah disembah maklum kepada Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah sewaktu menghadap secara dalam talian pada Selasa.

Pas Kedah kini menyandang tiga kerusi Parlimen di negeri itu iaitu Pendang, Jerai dan Sik yang dimenangi pada PRU-14, manakala tiga kerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Kedah kini terlepas kepada Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) susulan tindakan Ahli Parlimennya keluar parti.

Kerusi tersebut adalah Langkawi, Jerlun dan Kubang Pasu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here