PARTI Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) akan menggunakan logo Pakatan Harapan (PH) untuk bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Ketua Parlimen DAP Malaysia, Nga Kor Ming mengumumkan persetujuan kerjasama politik tersebut menerusi ciapan dalam akaun Twitternya hari ini.

“Muda akan menjalin kerjasama dan guna logo PH untuk bertanding di PRU-15. Bersatu kita kukuh, harapan untuk Malaysia,” ciap beliau, sebagaimana dilaporkan Sinar Harian.

Menerusi ciapan itu, bekas Ahli Parlimen Teluk Intan itu turut memuat naik poster PH menyokong kempen satu jari tolak rasuah yang digerakkan Pasukan Rasuah Busters demi Malaysia yang lebih baik.

Media semalam melaporkan, PH mengesahkan akan mengadakan kerjasama politik dengan Muda dalam menghadapi PRU-15.

Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ketetapan itu dicapai dalam Mesyuarat Majlis Presiden PH yang dipengerusikannya di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Menurut beliau, permohonan Muda untuk memasuki gabungan PH secara rasmi mungkin tidak sempat diperoses, kerana ia memerlukan kelulusan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS), manakala tarikh PRU15 dijangka tidak lama lagi.

“Seperti mana diumumkan, ia akan diteruskan dan ada jawatankuasa sedang berunding untuk meletakkan beberapa perkara bagi persefahaman bersama, dan begitu juga berbincang seterusnya, kalau dipersetujui, tentang kerusi dan logo… dan kita tiada halangan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here