Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG bayi perempuan yang baru dilahirkan ditemukan dalam tong sampah dengan kesan darah di kawasan kediaman One Tebrau, Jalan Setanggi, Taman Seri Setanggi, Johor Bahru pada 1 Oktober lalu.

Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah (JKM) Johor Bahru, Adnan Md. Yassin berkata, bayi perempuan berkenaan ditemukan oleh seorang pengawal keselamatan di kawasan kediaman tersebut.

“JKM menerima panggilan kecemasan pada pukul 3.50 petang pada hari berkenaan berkaitan penemuan bayi yang tidak dikenal pasti jantina.

“Pengawal keselamatan berkenaan berasa curiga apabila mengesan objek yang bergerak di dalam tong sampah Roro dan mendapati ia adalah bayi.

“Pemeriksaan mendapati jantina bayi itu adalah perempuan, masih bertali pusat dan tidak memiliki uri dipercayai dipotong sendiri oleh ibu kandungnya.

“Malah tubuhnya agak kemerahan dan awalnya disangka kesan gigitan semut namun apabila diteliti ia didapati kesan baharu dilahirkan.

“Tiada sebarang dokumen berkaitan bayi mahupun ibunya ditemukan di lokasi berkenaan.

“Bayi berkenaan kemudian dirujuk ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) bagi mendapatkan rawatan sesuai,” katanya dalam kenyataan hari ini.

PELINDUNG kanak-kanak JKM, Zaid Ikhwan Lim bersama bayi yang ditemukan dalam tong sampah

Adnan berkata, bayi berkenaan dibenarkan keluar dari wad semalam dan ditempatkan di Rumah Perlindungan Kanak-kanak Johor menerusi subseksyen 25(2) Akta Kanak-kanak 2001.

Menurutnya, bayi berkenaan dinamakan sebagai Lilyan Aleena dan kini berusia 12 hari.

“JKM ingin meminta bantuan orang ramai bagi mengesan waris bayi berkenaan yang kini dalam keadaan sihat.

“JKM berharap keluarga bayi berkenaan tampil bagi membincangkan masa depannya dengan secepat mungkin.

“Bagi maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi talian Pelindung kanak-kanak JKM, Zaid Ikhwan Lim di talian 07-2232606, 07-2232607 atau 0111-7535394,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here