Oleh ABU UBAILLAH RAHMAN

TIADA mana-mana pihak atau kumpulan yang berhak atau mempunyai kuasa menentukan bila Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) perlu diadakan.

Sebaliknnya tegas Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Rosol Wahid, Yang di-Pertuan Agong sahaja mempunyai kuasa prerogatif untuk memberi perkenan membubarkan Parlimen bagi memberi laluan mengadakan PRU15.

“Sama ada bubar atau tidak Parlimen dalam masa terdekat akan diputuskan mengikut Yang di-Pertuan Agong.

“Kuasa prerogatif sepenuhnya adalah milik Yang di-Pertuan Agong pada masa ini. Jadi kita tunggu dah lihatlah apa berlaku seterusnya kerana episod seterusnya masih ‘panjang’ lagi nampaknya.

“Kalau bubar (Parlimen) akan ada PRU, kalau tak bubar mungkin berlaku perubahan-perubahan lain, episodnya macam drama Korealah, mungkin perubahan dalam Kabinet dan susulan itu semuanya berubah susulan Kabinet berubah.

“GLC (syarikat berkaitan kerajaan) pun berubah (kepimpinan) semuanyalah, banyak yang terkesan,” katanya kepada pemberita selepas program Inisatif Pendigitalan sektor Peruncitan Peringkat Negeri di Bazar Karat, Johor Bahru, malam tadi.

Jsueru Rosol berharap, semua pihak terutama mereka yang mahukan PRU segera supaya berfikir untuk rakyat dalam keadaan mereka baru bangkit daripada pandemik Covid- 19 dan tidak lama lagi akan berdepan banjir.

Malah kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna itu, beberapa negeri sudah pun mula dilanda banjir seperti di Johor, Pulau Pinang dan Perak.

“Jadi sekarang bukan masa untuk berpolitik, sekarang ini kita mesti cari jalan berfikir dan beri perhatian untuk kesenangan dan keselesaan rakyat, itu sepatutnyalah,” katanya.

Ditanya mengenai bekalan makanan semasa musim tengkujuh, beliau berkata, pihaknya dimaklumkan bekalan semasa banjir cukup namun bagi bagi pihak yang mahu memberi bantuan kepada mangsa banjir, mereka tidak digalakkan membeli barang keperluan di kawasan banjir.

Jelasnya, ini kerana dibimbangi akan menjejaskan bekalan serta rantaian makanan di kawasan banjir dan mereka dinasihatkan membeli barang-barang bantuan itu di luar daerah atau luar kawasan banjir.

“Kita juga minta orang yang nak derma atau bagi bantuan kepada mangsa banjir agar membeli barangan buatan Malaysia, contohnya kita ada sardin sendiri, jadi utamakan barang buatan Malaysia,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan antara spekulasi pertemuan itu dikaitkan berkenaan tarikh pembubaran Parlimen untuk PRU15.

Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO kemudian bertemu Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang dikatakan berlangsung di Menara Dato Onn, Pusat Dagangan Dunia (WTC) selepas menghadap Yang di-Pertuan Agong.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here