SINGAPURA mengarahkan dua produk Mie Sedaap jenama Indonesia iaitu mi segera Korean Spicy Chicken dan mi segera Korean Spicy Soup ditarik balik susulan kehadiran etilena oksida iaitu sejenis racun perosak.

Lapor The Straits Times, Agensi Makanan Singapura (SFA) berkata, etilena oksida dikesan dalam produk semasa tinjauan produk makanan.

Ini selepas racun perosak yang sama dikesan dalam produk ais krim Haagen-Dazs pada Ogos lalu yang juga sudah ditarik balik.

Produk Korean Spicy Chicken yang terjejas mempunyai tarikh luput pada 21 Mei 2023 manakala tarikh luput produk Korean Spicy Soup terlibat ialah pada 17 Mac tahun depan.

Tinjauan The Straits Times menunjukkan bahawa dua perisa mi segera terbabit boleh didapati di pasar raya tempatan dan dalam talian.

Menurut SFA, etilena oksida ialah racun perosak yang tidak dibenarkan untuk digunakan dalam makanan.

Walaupun tidak menimbulkan risiko segera pada tahap penggunaan yang rendah, pendedahan jangka panjang boleh membawa kepada masalah kesihatan.

Menurut laporan dari Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat, pendedahan jangka panjang kepada etilena oksida pada manusia boleh menyebabkan kerengsaan mata, kulit, hidung, tekak dan paru-paru serta kerosakan pada otak dan sistem saraf.

Pada masa sama pendedahan kepada etilena oksida juga meningkatkan risiko kanser.

Sementara itu, SFA sedang menguji produk mi segera Mie Sedaap yang lain dan bekerjasama dengan pengimport dan pihak berkuasa Indonesia untuk “menyiasat dan membetulkan punca pencemaran etilena oksida”.

Kata SFA, pengguna yang telah membeli produk yang terjejas harus mendapatkan nasihat perubatan jika mereka telah memakan dan mempunyai masalah kesihatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here