SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berjaya membongkar satu “kartel pengurangan saman trafik” melibatkan transaksi berjumlah lebih RM5 juta selepas menahan 11 individu termasuk empat anggota polis.

Free Malaysia Today dalam laporannya memetik sumber berkata, kumpulan itu disyaki aktif di beberapa negeri sejak 2016 dan didalangi empat anggota polis, enam penjawat awam dan seorang orang awam.

Katanya, sembilan daripada individu terbabit sudah direman bagi membantu siasatan manakala dua lagi dibebaskan dengan jaminan SPRM selepas keterangan diambil.

Perintah tahanan reman selama tiga hari bermula semalam hingga 7 Okt dikeluarkan Majistret Irza Zulaikha Rohanuddin, selepas meluluskan permohonan dibuat SPRM di Mahkamah Majistret Putrajaya.

Kata sumber, kumpulan berkenaan dipercayai mencari individu yang ingin menyelesaikan saman trafik dengan membayar sejumlah wang yang lebih rendah daripada nilai saman.

“Selepas menerima wang tersebut, sebahagian jumlah tersebut akan dimasukkan ke hasil kerajaan manakala selebihnya akan dikongsi bersama suspek lain yang bertugas di Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kemudian, suspek akan mengeluarkan nama individu yang disaman daripada sistem polis. Bayaran ini akan dikutip anggota sindiket seterusnya menyerahkan kepada pegawai yang membuat pengurangan kompaun menerusi sistem,” katanya.

Difahamkan, sebanyak 60 akaun bank daripada suspek-suspek yang berjumlah keseluruhan kira-kira RM184,000 dibekukan oleh SPRM.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Siasatan SPRM, Hishamuddin Hashim, mengesahkan penahanan dan memaklumkan kes disiasat mengikut Seksyen 16 Akta SPRM 2009.

Beliau berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan memanggil beberapa lagi saksi terdiri pegawai dan anggota polis serta orang awam bagi membantu siasatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here