KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) tidak mengamalkan perkauman dalam menyediakan bank soalan bagi murid sekolah rendah yang menduduki Ujian Akhir Sesi Akademik.

Memetik laporan Berita Harian, Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, penyediaan bank soalan itu adalah berdasarkan subjek teras iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Sains dan Matematik.

“Mengenai subjek di sekolah rendah, (bank soalan) itu adalah (untuk) subjek teras, tidak kira subjek apa atau bahasa apa, kalau itu adalah subjek teras, itu (bank soalan) yang kita sediakan untuk murid sekolah rendah. Ini bukan soal perkauman.

“Kita tidak mahu nanti akan ada satu tekanan besar kepada murid untuk melihat bahawa ujian akhir tahun ini sebagai satu ujian yang besar,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Teo Nie Ching (PH-Kulai) yang mempersoalkan tindakan KPM tidak menyediakan bank soalan secara menyeluruh terutama bagi Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina atau Tamil.

Laporan itu juga memetik Radzi sebagai berkata, bagi sekolah menengah pula, penyediaan bank soalan dibuat untuk keseluruhan subjek.

Mengulas mengenai Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS), Radzi berkata, ia bukan sesuatu yang baharu kerana sudah diperkenalkan pada 2011 untuk sekolah rendah dan sekolah menengah pada 2012.

“Perkara ini sebenarnya sudah dilaksanakan 10 tahun lalu, bukan sesuatu yang baharu dan jika kita bercakap soal kekangan dalam konteks memerlukan setiap kelas kurang 25 orang dan sebagainya, ini menyebabkan kita tidak dapat melaksanakan satu perubahan besar kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran (PdP) dalam kelas.

“Sebab itu mana-mana pembuatan dasar di dunia, setiap dasar ada kekangan masing-masing dan kita membuat keputusan berdasarkan kekangan yang ada,” katanya.

Justeru, katanya, KPM sedang berusaha melatih guru bagi meningkatkan kreativiti, inovasi dan kecekapan khususnya bagi memastikan PdP dalam kelas dapat dilaksanakan dengan berkesan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here