Desakan adakan PRU perlu dikaji semula

Dewan Ulamak PAS Pusat menggesa semua parti politik tidak mengutamakan kepentingan berpolitik semata-mata hingga sanggup tidak mempedulikan kepentingan rakyat dalam negara.

Dalam kenyataan malam ini, Ketuanya, Datuk Ahmad Yahaya berkata, desakan yang berterusan terhadap pembubaran Parlimen dengan tujuan mengadakan pilihan raya umum secepat mungkin dengan berselindung di sebalik alasan kehendak ‘akar umbi’ dan ‘menyerah mandat kepada rakyat’ perlu diteliti semula atas dasar kepentingan rakyat dan bukan kepentingan politik semata-mata supaya urusan menjaga kepentingan dan kebajikan rakyat yang lebih utama hendaklah terlebih dahulu disclesaikan.

‘’Unjuran keadaan cuaca yang tidak menentu serta musim peralihan monsun merupakan tanda awal kepada perlunya kesiapsagaan yang rapi menghadapi kemungkinan bencana banjir yang besar. Ironinya, dalam keadaan yang tidak menentu ini ada pihak yang masih tegar mahu melaksanakan pilihan raya ketika rakyat sedang diselubungi kebimbangan,’’ katanya.

Beliau berkata, semua pihak perlu diingatkan mengenai banjir puing yang dahsyat melanda beberapa negeri termasuklah negeri di Pantai Barat pada penghujung tahun lalu.

‘’Walaupun banjir sebesar itu jarang sekali berlaku, namun dalam keadaan cuaca yang tidak menentu ketika ini, unjuran kebarangkalian berlakunya banjir-banjir besar oleh agensi tertentu tetap berasas,’’ kata beliau.

Ahmad menegaskan,  rakyat pernah dikecewakan dengan perlaksanaan PRN Sabah pada Scptember 2020 ketika rakyat dan negara mash dihimpit pandemik Covid-19 ketika itu.

‘’Lebih mendukacitakan adalah pelaksanaan PRN tersebut dirujuk menjadi punca penularan sporadik kes yang kembali mencatatkan peningkatan selepasnya,’’ katanya.

Oleh sebab itu, tegas beliau,  Dewan Ulamak Pas Pusat menyarankan agar semua pihak bertenang terlebih dahulu, menyelesaikan isu-isu rakyat dalam fasa endemik ini serta memastikan penggal pernerintahan berakhir sebelum melaksanakan PRU.

‘’ Ahli politik tidak mengira latar belakang seharusnya mengambil iktibar terhadap rantaian isu yang berlaku dalam negara ini. Jangan disebabkan sikap segelintir yang masih berdegil, habis rosak susu sebelanga,’’ tegasnya.

Dewan itu juga kata beliau, sentiasa mencgaskan bahawa antara matlamat berpolitik adalah tanggungjawab menjaga keperluan dan kebajikan rakyat.

‘’Apalah ertinya jika politik hari in meminggirkan tujuan dan matlamat tanggungjawab terhadap rakyat ?,’’ tegasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here