MENTERI Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah mendedahkan ada mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Kemboja enggan pulang ke tanah air walaupun kerajaan komited membawa mereka pulang.

Bagaimanapun beliau dalam laporan Free Malaysia Today berkata, sebab mengapa mereka tidak mahu pulang tidak boleh didedahkan di Dewan Rakyat.

Tambahnya, mangsa sindiket berkenaan juga ditipu dengan ditawarkan pekerjaan bergaji lumayan ketika bercuti di negara terbabit, menyebabkan mangsa terpedaya.

“Ada yang pergi bercuti tetapi ditipu untuk bekerja. Ada juga segelintir mangsa tak nak balik, mengapa tak nak balik yang ini saya tak dapat nak cerita dalam Dewan mulia ini, tetapi kita sentiasa nasihat rakyat Malaysia.

“Kementerian Komunikasi dan Multimedia juga sudah mula memanjangkan pesanan-pesanan supaya rakyat malaysia jangan terpengaruh (sindiket pekerjaan),” katanya di Dewan Rakyat.

Beliau menjawab soalan tambahan Fasiah Fakeh (PN-Sabak Bernam) berhubung jaminan keselamatan bagi mangsa sindiket yang masih terkandas di negara terbabit.

Saifuddin berkata, setakat ini seramai 261 orang mangsa sindiket jenayah penipuan tawaran pekerjaan di Kemboja, Laos, Myanmar dan Thailand sudah diselamatkan.

Jumlah itu membabitkan 171 orang mangsa yang sudah dibawa balik ke Malaysia dan baki seramai 90 orang masih menunggu proses penghantaran pulang.

Tambahnya, seramai 88 lagi mangsa sindiket berkenaan masih dikesan menjadi keseluruhan mangsa dari April hingga September tahun ini seramai 349 orang.

Beliau turut menolak laporan mendakwa terdapat lebih 3,000 mangsa penipuan sindiket pekerjaan ketika ini masih tidak dapat dikesan.

“Angka itu terlalu besar, saya kira ia mengambil kira angka yang dulu ketika saya menjadi Menteri Luar untuk kali pertama,” katanya.

Bulan lalu, FMT melaporkan pendedahan seorang mangsa sindiket penipuan kerja bahawa ada dua lelaki warga tempatan mati ditembak dan beberapa wanita pula dipaksa menjadi pelacur ketika mereka ditahan sindiket berkenaan di Kemboja.

Mangsa dikenali sebagai Osman mendakwa, lelaki berketurunan India itu dibunuh dan beberapa wanita Melayu dipaksa menjadi pelacur, selain dipaksa menghisap syabu selepas gagal mencapai sasaran menipu secara dalam talian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here