POLIS mengambil keterangan seorang pengutip sampah selepas video tular lelaki itu membuang sampah ke dalam sungai di percayai di Sungai Wak Rabun, Pontian tular sejak tengah hari semalam.

Lelaki berusia 50 tahun itu ditahan di Bandar Pontian, kira-kira jam 7 malam tadi, selepas lima jam usaha mencarinya dijalankan.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, lelaki warga tempatan itu didapati negatif dadah namun mempunyai banyak rekod jenayah lampau berkaitan dadah dan jenayah

“Kita cuba mengesan suspek selama lima jam termasuk di rumahnya tetapi tiada dan kita kemudian berjaya menghubungi dan menemuinya di kawasan bandar Pontian. Apabila berjaya ditemui dan ditahan, kita bawa suspek ke balai polis dan menjalankan pemeriksaan serta siasatan.

“Suspek yang kemudian dibebaskan dengan jaminan polis selepas dirakam percakapan itu diambil tindakan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana membuang sampah dari kenderaan.

“Perbuatan itu (membuang sampah dari kenderaan) adalah satu kesalahan dan boleh dihukum saman atau dikompaun sehingga RM2,000,”katanya, lapor Astro Awani.

Beliau berkata demikian ketika sidang media pada acara pelepasan (Flag Off) Konvoi Program Ramah Mesra PDRM Johor bersama Brother Motor di Dataran Kawad, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di Johor Bahru.

Semalam, tular satu video memaparkan seorang pemandu lori satu tan memberhentikan kenderaan berat itu sebelum memikul sampah daripada kenderaan dan membuangnya dari atas jambatan di Pontian.

Tindakannya itu dirakam orang awam sebelum dimuat naik di laman sosial Facebook dan mendapat perhatian Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Kamarul Zaman berkata, Onn Hafiz kemudian menghubungi beliau dan meminta pihak polis membantu mengambil tindakan.

“Saya kemudian mengarahkan Ketua Polis Daerah Pontian untuk mengambil tindakan mengesan suspek.

“Suspek mendapat bayaran daripada kerja mengutip sampah dari kilang dan tempat pembuangan sampah dan sampah dikutip sepatutnya dibuang di tempat khas, namun suspek bertindak mengambil jalan mudah.

“Kita sudah tahan suspek dan nasihatkannya, dia juga berjanji tidak akan mengulangi perbuatannya itu. Mungkin sebelum ini dia buat, orang tidak nampak,” jelasnya.

Jelas Kamarul Zaman, polis turut bekerjasama dengan pihak pentadbir sungai di Johor iaitu Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) yang turut menjalankan siasatan mengikut peruntukan undang-undang mereka.

“SWCorp juga akan siasat, kita sudah bincang dengan mereka, SWCorp juga akan amik tindakan dan untuk mereka, boleh kompaun sehingga maksimum RM10,000,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here