KERAJAAN Negeri Pulau Pinang sedia bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memastikan pegawai di negeri itu yang terlibat dengan amalan rasuah dapat ditangani dengan serius.

Bagaimanapun, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata, pihaknya juga mahu SPRM telus dalam mendedahkan jumlah kes yang dibawa ke mahkamah dan jumlah penjawat awam yang didapati bersalah.

Tambah beliau, Pulau Pinang mengalu-alukan siasatan SPRM terhadap jenayah rasuah yang melibatkan penjawat awam di negeri itu kerana ia selaras dengan prinsip tadbir urus baik Kecekapan, Akauntabiliti dan Ketelusan (CAT) yang diamalkan sejak 2008.

“Kami menuntut ketelusan di pihak SPRM kerana kami tidak mahu imej penjawat awam Pulau Pinang dan kerajaan negeri tercemar hanya dengan jumlah aduan yang diterima sejak 2019,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki mendedahkan, sebanyak 919 aduan diterima SPRM berhubung kesalahan menerima suapan, salah guna kuasa dan membuat tuntutan palsu dalam kalangan penjawat awam di Pulau Pinang sejak 2019 sehingga kini.

Menurut Azam daripada jumlah itu, sebanyak 312 aduan melibatkan kes menerima suapan manakala salah guna kuasa (147 kes).

Sementara itu Kon Yeow berkata, tiada sesiapa pun boleh mengatasi undang-undang sama ada penjawat awam dari agensi Persekutuan atau negeri.

“Sekiranya didapati terlibat dalam menerima rasuah, salah guna kuasa dan membuat tuntutan palsu, mereka mesti disiasat dan didakwa secepat mungkin,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here