SETIAUSAHA Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan tidak perlu memberi amaran berhubung perbezaan pendirian kedua-dua parti itu dalam hubungan dengan UMNO-BN.

Memetik laporan Malaysiakini, Anggota Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Datuk Razali Idris berkata, ini kerana Bersatu tidak pernah memberi sebarang amaran kepada Pas untuk mengadakan perbincangan dengan UMNO.

“Saya rasa Takiyuddin tak perlu beri amaran kepada Bersatu supaya tidak mengatakan BN ini musuh politik. Dan kita (Bersatu) pun meraikan keputusan dia (Pas), meraikan Pas bersama-sama dengan UMNO, berbincang dengan Umno pun kita tak pernah bagi apa-apa amaran pun kepada dia.

“Jadi dalam hal sebegini, kalau pun ada sedikit kurang senang, saya fikir ada platform (melalui) Majlis Tertinggi PN. Mungkin di situ tempat yang terbaik untuk diperbincangkan,” katanya kepada Malaysiakini.

Semalam, Takiyuddin berkata Pas tidak boleh menerima pendirian mana-mana pihak yang melabelkan pertubuhan Melayu dan Islam lain sebagai musuh utama mereka.

Walaupun tidak merujuk mana-mana pihak, kenyataan yang dikeluarkan beberapa hari selepas Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan BN adalah musuh utama gabungan itu dalam PRU-15.

Semalam juga Muhyiddin mengadakan pertemuan dengan Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang dan menurut Muhyiddin, banyak perkara dipersetujui untuk memperkukuhkan PN dalam menghadapi PRU15.

Sementara itu, Razali menyifatkan perbezaan pendirian antara dua parti itu bukanlah isu yang perlu diperbesarkan.

“Kita raikan (perbezaan pendapat dengan) Pas…Pas (juga) ada perjumpaan dengan Zahid Hamidi. (Jadi) UMNO dan Pas pun kena meraikan kenyataan kita (Bersatu) pasal BN.

“Walaupun ada sedikit krisis di antara kita, biasalah…mana-mana pun memang ada krisis. Tapi kedua-dua (PAS-Bersatu) ini solid dalam mengatakan kita akan berlawan dalam PRU15 atas nama PN,” katanya lagi.

Ditanya mengenai perkembangan dan intipati pertemuan antara pemimpin kanan Bersatu dan PAS semalam, Razali berkata MPT belum dimaklumkan lagi berhubung perkara tersebut.

“Saya tak tahu pun intipatinya. Mungkin kita dapat nota daripada Tan Sri (Muhyiddin) ketika perjumpaan pada 3 Oktober nanti,” jawabnya ringkas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here