KERAJAAN perlu wujudkan mekanisme memantau dan menilai perlaksanaan perakuan yang telah dibawa Majlis Pemulihan Negara (MPN).

Pakar Ekonomi Datuk Prof. Dr. Madeline Berma berkata, pihak kerajaan perlu mempercepatkan usaha melaksanakan perakuan yang dibawa MPN.

“MPN, yang dipengerusikan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, telah memberi 69 perakuan hasil perbincangan dengan para pakar ekonomi negara, namun hanya 23.2% perakuan telah dilaksanakan.

“Data ini menunjukkan bahawa pihak Kerajaan perlu mempercepat dan mempertingkatkan lag usaha melaksanakan perakuan yang dibawa oleh MPN,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

MPN pada Selasa mendedahkan walaupun Kabinet telah meluluskan 90.5% perakuan majlis itu namun dari segi pelaksanaannya ia mengecewakan.

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, daripada 69 perakuan berkaitan isu-isu utama hanya 16 perakuan atau 23.2% telah selesai dilaksanakan.

Datuk Prof. Dr. Madeline Berma

Mengulas mengenai isu pekerja asing, Berma berkata, kerajaan perlu mempercepatkan usaha tersebut di pelbagai sektor, khususnya di sektor pembinaan, pembuatan dan perladangan.

“Dalam jangka masa pendek, Malaysia masih memerlukan pekerja asing dalam sektor ekonomi tertentu, terutama dalam situasi negara sedang berada dalam fasa pemulihan,” katanya.

Tambah beliau, MPN sedar bahawa ekonomi negara perlu dipulihkan dengan cepat akibat penutupan ekonomi semasa pandemik.

Katanya, pemulihan ekonomi negara dalam jangka pendek memerlukan pekerja asing manakala dalam jangka masa panjang, kerajaan perlu menggalakkan perusahaan beralih ke automasi.

“Kerajaan, khususnya Kementerian Sumber Manusia juga perlu bekerja sama dengan pihak majikan untuk mempermudah urusan kuota dan proses permohonan membawa pekerja asing masuk, untuk menqurangkan “defisit keyakinan” kepada KSM.

“Dalam jangkamasa panjang, Kerajaan perlu mengalakkan supaya perusahaan Malaysia beralih ke automasi, untuk mengurangkan kebergantungan kepada buruh asing,” ujarnya. – Satu Berita

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here