MANUSIA meninggalkan lebih 7,000 kilogram (kg) sampah sejak 50 tahun lalu di Marikh ketika tidak ada seorang individu pun pernah menjejakkan kaki ke planet merah itu.

Felo penyelidik pasca kedoktoran bidang robotik di Universiti West Virginia, Amerika Syarikat, Cagri Kilic, yang menganalisis jisim semua kenderaan robotik dan pengorbit yang dihantar ke Marikh, tanpa mengambil kira berat daripada kenderaan sedang beroperasi ketika ini mendapati, sebanyak 7,118kg serpihan bersepah di planet Marikh.

Antara serpihan itu adalah perkakasan yang dibuang, kapal angkasa tidak aktif atau yang terhempas di permukaan planet termasuk pengorbit Marikh 2 Kesatuan Soviet yang terhempas ketika melakukan pendaratan pada 1971.

Bukan hanya manusia melakukan pencemaran di bumi, saintis juga bimbang serpihan itu boleh mencemarkan sampel yang dikumpulkan kenderaan robotik, Perseverance yang ketika ini dalam misi mencari bukti kehidupan lampau di planet Marikh.

Lapor Mail Online, kebanyakan serpihan itu tidak dapat dielakkan memandangkan banyak bahagian perlu dibuang untuk melindungi kenderaan angkasa ketika ia meluncur melalui atmosfera planet merah.

Ia termasuk kenderaan Perseverance dilancarkan Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) yang terpaksa mengharungi tujuh minit kesukaran ketika mendarat pada Februari 2021.

Kenderaan robotik itu didapati merakam beberapa imej serpihan ketika dalam misinya dan ia turut dirakam robot helikopter, Ingenuity.

Jun lalu, pasukan NASA mengesan cahaya dalam sekeping imej dihantar oleh kenderaan Perseverance yang kemudian diarahkan untuk meneliti semula.

Secara keseluruhannya, terdapat sembilan kapal angkasa tidak aktif berada di Marikh termasuk pendarat Mars 3 dan pendarat Viking 1 dan 6.

Menurut Kilic, kebanyakan robot itu masih dalam keadaan baik dan agensi angkasa menganggapnya sebagai monumen bersejarah berbanding sampah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here