GARA-gara seorang pelanggan yang tersalah menetapkan lokasi untuk menghantar makanan, seorang penghantar makanan terpaksa menghadapi situasi sukar apabila memaklumkan sudah digantung kerja sejak tiga hari lalu.

Perkara itu dikongsikan menerusi satu video terbaharu di akaun TikTok milik penghantar makanan terbabit, Muhd. Yusuf, 27, hari ini.

Menerusi video itu, Muhd. Yusuf terkilan apabila syarikat penghantaran makanan tempat dia bekerja lebih mendengar aduan pelanggan biarpun dirinya telah melakukan kerja sehabis baik.

“Sudah tiga hari saya digantung kerja. 10 tahun saya kerja sebagai penghantar makanan, saya sudah buat sehabis baik. Tetapi majikan saya tetap dengar kata-kata pelanggan,” tulisnya.

Sebelum ini, lelaki berkenaan tular selepas memuat naik satu video yang memaparkan dirinya mempertahankan diri selepas dituduh dan dihina kononnya culas membuat kerja selepas mengambil masa selama satu jam untuk mencari lokasi sebenar pelanggannya ekoran lokasi tidak ditetapkan dengan betul.

Lebih menyedihkan, gaji Muhd. Yusuf turut dikatakan telah digantung sejak dirinya digantung kerja.

“Gaji saya turut digantung, dah nak hujung bulan… Rumah nak kena bayar, susu anak nak kena beli, macam-macam lagi.

“Tolong la hargai penghantar makanan macam kami semua… Kami bela diri dari dihina pelanggan, kami kena juga,” luahnya, lapor SatuBerita

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warga maya memberikan kata-kata semangat kepada Muhd. Yusuf untuk terus bertabah dengan ujian yang dihadapi selain mendoakan agar lelaki tersebut dimurahkan rezeki.

Lebih menyentuh hati, terdapat juga netizen yang bermurah hati apabila sudi untuk menawarkan Muhd. Yusuf membelikan susu anaknya sekiranya memerlukan bantuan.

“Sabar bang Inshaa Allah ada rezeki untuk abang dan keluarga abang,” ujar @kucai di ruangan komen video berkenaan.

“Semoga bro murah rezeki ya… Bro harus kuat. Insya Allah rezeki ada di mana-mana,” ujar @Kancil Hutan.

“Dik kalau nak susu anak boleh mesej akak ya. Akak boleh tolong belikan. Jangan risau ramai yang sokong adik,” ujar @noniklebo di ruangan komen sama.

Terdahulu pada Khamis lalu, pihak pengurusan sebuah universiti tempat pelanggan itu bekerja telah membuat permohonan maaf kepada Muhd. Yusuf selain telah mengenakan tindakan disiplin sewajarnya.

Pihak pengurusan itu turut menafikan mempunyai kerjasama dengan syarikat makanan terbabit sepertimana didakwa oleh pelanggan terbabit dalam video tular yang kini telah ditonton lebih 3 juta kali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here