Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

ENAM buah Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka di Johor melibatkan tiga daerah akibat banjir kilat.

Menurut Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD), PPS berkenaan dibuka di Johor Bahru, Pontian dan Batu Pahat yang menempatkan 128 mangsa daripada 40 keluarga.

JBPD memberitahu di Batu Pahat, PPS dibuka di Sekolah Kebangsaan (SK) Bintang Peserai dan Sekolah Agama (SA) Seri Bengkal yang masing-masing menempatkan 29 mangsa dari 11 keluarga dan 21 mangsa daripada enam keluarga.

“Lokasi yang dinaiki air di Batu Pahat ialah Kampung Seri Bengkal dan Kampung Bintang Peserai.

“Sementara PPS di Pontian pula di SA Kayu Ara Pasong menempatkan 54 mangsa daripada 15 keluarga manakala Pusat Kokurikulum Sungai Tempayan menempatkan tiga mangsa dari satu keluarga,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sebuah PPS di SA Kayu Ara, Pasong, Pontian dibuka susulan hujan lebat sejak pagi tadi dan mengakibatkan banjir

Menurut JPBD, di Johor Bahru, dua PPS yang dibuka ialah Dewan Raya Gelang Patah menempatkan 17 mangsa dari lima keluarga, dan SK Nong Chik menempatkan 4 mangsa dari dua keluarga.

Jelas kenyataan itu, di Pontian kawasan yang masih dinaiki air setakat jam 3 petang tadi ialah Kampung Parit Sapran, Kampung Parit Haji Omar, Jalan Mohsin, Kayu Ara Pasong, Kampung Parit Hj Siraj, Parit Lapis, Kayu Ara Pasong dan Kampung Parit Abdul Rahman.

“Di Johor Bahru, lokasi yang dinaiki air ialah Kampung Mohd Amin, Taman Dato Syed Mohd Idrus dan Kampung Baru,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here