POLIS menjalankan siasatan lanjut berkaitan insiden pergaduhan dalam aksi separuh akhir acara bola sepak Sukan Malaysia (Sukma) di Stadium Mini Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam, semalam.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Mohd. Iqbal Ibrahim berkata, laporan polis telah diterima oleh pihaknya berkaitan kejadian berkenaan.

Jelasnya, siasatan awal mendapati insiden pergaduhan itu berlaku selepas salah seorang pemain dilayangkan kad merah.

“Tindakan itu mengakibatkan seorang individu dipercayai pegawai salah satu pasukan terlibat tidak berpuas hati sebelum terjadinya kekecohan.

“Permainan kemudian dihentikan seketika, bagaimanapun kekecohan berjaya dikawal sebelum permainan disambung semula,” katanya lapor Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis pelancaran buku ‘Korupsi, Kemunafikan Dalam Politik Melayu’ di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam hari ini.

Katanya, siasatan lanjut berkaitan kejadian sedang dijalankan dan dilengkapkan sebelum dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya.

“Beberapa individu dipanggil untuk dirakam keterangan melibatkan barisan kejurulatihan, pengadil dan petugas perlawanan.

“Pihak yang terlibat dalam mana-mana pertandingan dinasihatkan supaya tidak beremosi ketika sesuatu perlawanan supaya tidak tercetus provokasi dan kekecohan yang seterusnya mengganggu perlawanan yang berlangsung,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here