SEBANYAK 21 buah bengkel motosikal di sekitar daerah Timur Laut; Barat Daya dan Seberang Perai Selatan (SPS), Pulau Pinang diserbu dalam operasi bersepadu polis bersama beberapa pihak berkuasa berkaitan lain hari ini.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, serbuan itu dilakukan selepas polis mengesyaki bengkel motosikal terbabit dipercayai terlibat dengan pengubahsuaian motosikal tanpa lesen bagi aktiviti lumba haram.

Jelas beliau, siasatan polis juga mendapati kesemua bengkel motosikal itu dikenal pasti sering menjadi tumpuan oleh kumpulan pelumba haram dan samseng jalanan.

”Siasatan terhadap bengkel-bengkel ini dijalankan susulan ekoran insiden kemalangan di Lebuhraya Lim Chong Eu Julai lalu dan ini adalah salah satu inisiatif dalam usaha polis memastikan Pulau Pinang sifar lumba haram,” katanya kepada pemberita selepas operasi bersepadu itu di Tanjung Bungah hari ini.

Operasi itu turut melibatkan agensi antaranya Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP).

Menurut Soffian, dalam operasi sama dua buah bengkel motosikal di Tanjung Bungah termasuk sebuah bengkel yang mempunyai mesin ‘dyno lab’ yang digunakan untuk meningkatkan keupayaan jentera motosikal turut diserbu.

Jelasnya, pemeriksaan lanjut mendapati dua bengkel itu disyaki terlibat dalam kegiatan mengubah suai motosikal sama ada untuk kegiatan lumba motosikal secara sah atau secara haram.

”Kita turut merampas tiga buah motosikal yang dipercayai diubah suai tanpa kebenaran dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut untuk siasatan lanjut.

”Kita akan mengesan pemilik motosikal ini bagi soal siasat untuk memastikan mengapa motosikal tersebut diubah daripada spesifikasi asal,” katanya.

Dalam masa sama ujar beliau, polis turut menjumpai motosikal dan rangka yang ditinggalkan di bengkel itu dan semakan rekod akan dilakukan bagi mengenal pasti sama ada motosikal terbabit pernah dilaporkan hilang atau seumpamanya.

Tambahnya, dalam operasi sama JPJ turut mengeluarkan tiga notis kepada pemilik bengkel-bengkel tersebut kerana menjalankan pengubahsuaian tanpa lesen yang sah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here