BARISAN Nasional (BN) digesa membantu Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Ismail Sabri mentadbir negara dengan baik, bukan hanya pandai mendesak hingga pentadbiran negara menjadi huru hara.

Ketua Bahagian Parti Pribumi Bersatu Malsyaia (Bersatu) Maran, Datuk Jasri Jamaludin berkata, jika keadaan ini berterusan beliau percaya negara akan berdepan dengan cabaran yang bukan sahaja menyusahkan rakyat tetapi juga kemelesetan ekonomi berpanjangan.

“Sehari dua ini tekanan makin kuat untuk PM membubarkan Parlimen oleh BN terutama pemimpin yang berdepan kes mahkamah.

“Presidennya tanpa berfikiran rasional sanggup mengadakan pilihan raya di musim banjir tanpa mempedulikan kesusahan rakyat.

“Apatah lagi pusat-pusat mengundi disekolah-sekolah terutama di negeri Pahang itulah juga dijadikan tempat pemindahan sementara banjir.

“Rakyat yang saban tahun mengharungi banjir akan tahu bagaimana susah dan peritnya apabilah rumah-rumah mereka ditenggelami air,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Jasri, akibat desakan itu, PM juga sudah tidak dapat fokus dalam mentadbir negara akibat tekanan selain banyak isu-isu rakyat yang tidak dapat ditangani.

“Masaalah kehidupan rakyat yang kekurangan pendapatan, kenaikan harga barangan harian, rakyat yang masih belum mendapat pekerjaan akibat pandemik covid-19 dan pelbagai masaalah untuk rakyat meneruskan kehidupan.

“Itu kita belum berbicara bab ekonomi. Kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) bank negara, tanggungan pinjaman meningkat, tukaran mata wang ringgit yang menjadi sangat lemah. Saya diberitahu sehingga Ringgit Malaysia (RM) sudah tidak bernilai di Thailand.

“Laporan ahkbar Utusan Malaysia semalam juga mengatakan lebih 500,000 penoreh getah dan pekebun kecil berhadapan dengan bermacam masaalah terutama apabila tiba musim tengkujuh,” katanya.
Beliau berkata, nasib mereka diabaikan dan tiada pihak dari kerajaan mengambil inisiatif untuk membantu walaupun kerajaan mempunyai sekurang-kurangnya enam agensi terlibat dengan pengurusan pekebun kecil.

“Pilihan raya akan tetap diadakan dan tempoh masanya sehingga 2023. Eloklah kita mengutamakan bantuan kepada rakyat dan menyelesaikan masaalah negara yang kita hadapi. Jangan sampai kumpulan B40 menjadi kumpulan B80 akibat desakan yang tidak memberi manafaat kepada rakyat,” katanya, lapor SatuBerita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here