Oleh DATO’ JASRI JAMALUDIN

SEHARI dua ini tekanan makin kuat untuk Perdana Menteri membubarkan Parlimen oleh Barisan Nasional (BN) terutama pemimpin yang berdepan kes mahkamah.

Presidennya tanpa berfikiran rasional sanggup mengadakan pilihan raya pada musim banjir tanpa mempedulikan kesusahan rakyat. Apatah lagi pusat-pusat mengundi di sekolah-sekolah terutama di Pahang itulah juga dijadikan tempat pemindahan sementara banjir.

Rakyat yang saban tahun mengharungi banjir akan tahu bagaimana susah dan peritnya apabilah rumah-rumah mereka ditenggelami air.

Dato’ Jasri Jamaludin

Nampaknya Ismail Sabri juga sudah tidak dapat untuk fokus dalam mentadbir negara akibat daripada tekanan ini. Banyak isu-isu rakyat yang tidak dapat ditangani. Masalah kehidupan rakyat yang kekurangan pendapatan, kenaikan harga barangan harian, rakyat yang masih belum mendapat pekerjaan akibat pandemik covid-19 dan berbagai lagi masaalah untuk rakyat meneruskan kehidupan.

Itu kita belum berbicara bab ekonomi. Kenaikan OPR bank negara, tanggungan pinjaman meningkat, tukaran mata wang ringgit yang menjadi sangat lemah, saya diberitahu sehingga Ringgit Malaysia sudah tidak bernilai di Thailand.

Saya harap Barisan Nasional bermuhasabahlah dan membantu Dato’ Sri Ismail Sabri untuk mentadbir dengan baik. Bukan hanya pandai mendesak sehinggakan pentadbiran negara menjadi huru hara. Jika keadaan ini berterusan saya percaya negara kita akan berdepan dengan cabaran yang bukan sahaja menyusahkan rakyat tetapi juga kemelesetan ekonomi berpanjangan.

Pilihan raya akan tetap diadakan dan tempoh masanya sehingga 2023. Eloklah kita mengutamakan bantuan kepada rakyat dan penyelesaian masalah-masalah negara yang kita hadapi. Jangan sampai kumpulan B40 menjadi kumpulan B80 akibat desakan yang tidak memberi manafaat kepada rakyat.

*Dato’ Jasri Jamaludin adalah  Ketua Bahagian Bersatu Maran

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here