PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob perlu mengumumkan tahap kesiapsiagaan negara bagi menghadapi musim banjir dalam masa terdekat.

Ketua Pejuanita Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Datin Paduka Che Asmah Ibrahim berkata, perkara itu lebih penting berbanding isu tarikh pembubaran Parlimen.

Selain itu berkata, desakan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi untuk mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) semasa musim banjir juga dilihat sesuatu tindakan di luar kewarasan.

“Sebuah kerajaan yang bertanggungjawab sepatutnya sedang sibuk membuat persiapan bagi menghadapi sebarang kemungkinan banjir besar dengan melengkapkan data sumber negara diperlukan untuk menggerakkan kerja menyelamat dan pemindahan bagi mengurangkan kesan banjir kepada rakyat.

“Di samping itu kerja membersihkan saliran parit dan longkang juga sepatutnya digiatkan oleh pihak kerajaan tempatan bagi mengelakkan banjir kilat semasa hujan lebat,” ujar Ketua Wanita Gerakan Tanah Air (GTA) itu.

“Semua aktiviti kerja tanah dari projek pembangunan perlu dipantau dengan lebih kerap dan tegas. Pemantauan dan pemeriksaan ke kawasan-kawasan cerun dan kawasan-kawasan sensitif alam sekitar perlu dibuat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Che Asmah berkata, rakyat Malaysia sepatutnya dapat menilai sikap rakus, terdesak serta gila kuasa UMNO dan BN yang ingin merampas semula kuasa pentadbiran tanpa memikirkan tanggungjawab terhadap nasib rakyat dan kemusnahan negara.

Jelas beliau, tindakan UMNO yang mendesak PRU ketika ini sekali gus memaparkan sikap sebenar parti itu dalam menentukan percaturan kuasa di dalam negara dan langsung tidak memikirkan kesusahan rakyat.

“Yang penting mereka ingin mendapatkan semula kuasa memerintah negara untuk melepaskan tengkok kluster mahkamah di kalangan pimpinan UMNO yang bukannya seorang tetapi berjemaah dari kepala sehingga ke ekor,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here