Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG peniaga cedera dipukul seorang lelaki dalam pergaduhan selepas kereta bergesel di Kilometer 18 Jalan Ayer Hitam-Johor Bahru, Johor Bahru kelmarin.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupiah Abd Wahid berkata, anggota di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara menerima aduan kejadian itu pada pukul 5.19 petang kelmarin.

“Kejadian ini berlaku pada 3.10 petang Jumaat semasa mangsa yang berusia 57 tahun itu dan memandu kereta Mercedez-Benz dalam perjalanan dari Muar ke Bukit Indah.

“Ketika memandu di lorong tengah tiba-tiba sebuah kereta Proton Waja warna perak dipandu seorang lelaki warga tempatan yang memandu di lorong kanan telah mengubah haluan dan masuk di hadapan kereta mangsa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Rupiah berkata, tindakan itu menyebabkan kedua-dua kereta tersebut bergesel sebelum memberhentikan kenderaan masing-masing di tepi jalan.

Menurutnya, kemudian berlaku pertengkaran mulut sehingga mencetuskan pergaduhan sebelum mangsa dipukul dengan objek tumpul.

“Akibat kejadian tersebut mangsa mengalami kecederaan di bahagian kepala dan lebam di tangan kiri. Dia mendapat rawatan di klinik swasta,” ujar beliau.

Jelasnya, kejadian berkenaan menerusi video berdurasi sembilan saat tular dalam media sosial.

“Suspek sudah ditahan pada hari ini untuk siasatan lanjut,” katanya.

Katanya, kes disiasat di bawah Sekysen 343 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum 10 tahun atau sebat atau kedua-duanya.

Kes tersebut katanya, turut disiasat di bawah Peraturan 6 (1) Kaedah-Kaedah Lalu Lintas 1959 atas kesalahan memotong kenderaan lain dalam keadaan boleh menyebabkan bahaya dan boleh disaman maksimum RM300.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu diminta berhubung dengan IPD Johor Bahru Utara menerusi talian 07-55631222.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here