MALAYSIA mungkin perlu menambah RM7.7 bilion lagi untuk membayar balik modal pokok AS$6.5 bilion (RM29.5 bilion) bon 1Malaysia Development Bhd (1MDB) berikutan kejatuhan berterusan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS).

Sehubungan itu, Pengerusi DAP Lim Guan Eng menggesa satu reformasi menstruktur semula ekonomi segera dilakukan bagi mengelak mata wang negara terus menjunam.

“Ringgit jatuh ke paras terendah di dalam tempoh 24 tahun RM4.54 berbanding dolar AS semalam. Bagaimanapun, ringgit juga baru-baru ini merosot ke paras terendah dalam sejarah iaitu RM3.26 berbanding dolar Singapura manakala rupiah Indonesia mengukuh lebih daripada 4 peratus tahun ini berbanding ringgit.

“Sama ada penyusutan nilai ringgit berbanding tiga daripada rakan dagangan utama kita ini dilihat oleh kerajaan sebagai krisis atau tidak, kerajaan mesti menerima pakai reformasi struktur ekonomi dengan segera untuk mengawal penurunan begitu cepat ringgit.

“Jika tidak, kesan buruk inflasi akan berlaku terhadap perniagaan, kos sara hidup rakyat dan hutang kerajaan kita dalam dolar AS. Mari kita lihat berapa banyak tambahan yang perlu dibayar oleh kerajaan bagi hutang dolar AS,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Untuk rekod, 1MDB yang disifatkan sebagai skandal kewangan terbesar dalam sejarah dunia berlaku ketika Malaysia ditadbir Barisan Nasional dan UMNO, di mana beberapa pemimpin tertinggi parti itu, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, turut terlibat.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata kerajaan perlu membayar tambahan RM7.7 bilion untuk membayar balik prinsipal tiga bahagian bon dolar AS berjumlah AS$6.5 bilion yang telah diaturkan oleh Goldman Sachs untuk 1MDB.

Guan Eng berkata bon AS$6.5 bilion dolar yang diterbitkan pada 2012 (AS$1.75 bilion pada 5.75 peratus setahun dan AS$1.75 bilion pada 5.99 peratus setahun) dan pada 2013 (AS$3 bilion pada 4.4 peratus setahun), akan matang pada 2022 dan 2023 apabila kekuatan dolar AS berada pada tahap tertinggi dalam 24 tahun.

“Pada RM3.35 berbanding dolar AS apabila tiga bon 1MDB AS$ diterbitkan, jumlah prinsipal AS$6.5 bilion akan mencecah kira-kira RM21.8 bilion.

“Pada kadar pertukaran semasa RM4.54 kepada dolar AS, jumlah prinsipal yang perlu dibayar untuk AS$6.5 bilion akan menjadi lebih tinggi pada RM29.5 bilion, atau RM7.7 bilion lebih tinggi.

“Faedah terkumpul sepatutnya berjumlah lebih RM1 bilion setahun dan RM10.5 bilion dalam sedekad yang lalu. Ringgit yang lebih lemah tahun ini bermakna kos faedah tahunan adalah sekitar RM1.5 bilion dan bukannya RM1 bilion,” katanya lapor Agendadaily.

Guan Eng berkata secara ringkasnya ringgit yang lebih lemah akan menyebabkan kerajaan Persekutuan dan rakyat Malaysia perlu mengeluarkan tambahan RM7.7 bilion ringgit hanya untuk membayar balik prinsipal bon 1MDB bernilai AS$ 6.5 bilion.

“Mengapa pemimpin UMNO dan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memilih untuk berdiam diri mengenai kerugian berbilion ringgit yang besar ini akibat penyusutan nilai ringgit?,” soal Guan Eng.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here