KAPAL Maritim (KM) Nyalau Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) semalam menahan sebuah bot nelayan asing Indonesia yang menceroboh perairan negara di kedudukan 51.9 batu nautika barat daya Pulau Kendi, Pulau Pinang.

Bot nelayan asing, KM Sumber Lestari yang dikendalikan oleh 22 kru termasuk tekong warga Indonesia berumur lingkungan 20 hingga 56 tahun itu ditahan kira-kira pukul 2.50 petang dalam rondaan rutin operasi bersepadu OP Benteng Laut.

Menurut Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd. Razak Mohamed, bot nelayan asing itu ditahan ketika sedang melakukan aktiviti menangkap ikan di perairan negara.

Bot nelayan asing itu ditahan ketika sedang melakukan aktiviti menangkap ikan di perairan negara.

“Ketika diperiksa kesemua mereka tidak memiliki dokumen pengenalan diri  iaitu pasport dan ditahan serta dibawa ke Maritim Negeri Pulau Pinang sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Abd. Razak, kes itu akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 kerana menjalankan aktiviti perikanan dalam perairan Malaysia tanpa kebenaran Ketua Pengarah Perikanan dan Akta Imigresen 1959/63 iaitu berada di Malaysia tanpa suatu pas yang sah.

Dalam pada itu, beliau menggesa orang ramai dan persatuan-persatuan nelayan memberi kerjasama dengan menyalurkan maklumat dan melaporkan sebarang aktiviti kesalahan di laut kepada pihak Maritim Malaysia.

“Sebarang aduan boleh disalurkan ke talian 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang 04-2626146,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here