PERTEMUAN seorang wanita Malaysia dengan ‘kekasih’ dalam taliannya bertukar menjadi mimpi ngeri apabila lelaki itu sebaliknya menculik dan meminta wang tebusan lebih RM23,000 daripada keluarganya.

Free Malaysia Today yang memetik laporan Manila Bulletin melaporkan, wanita itu yang identitinya tidak didedahkan, berkenalan dengan lelaki yang dikenali sebagai “Jerry” melalui aplikasi janji temu dan terbang ke Filipina pada Isnin lepas untuk menemuinya.

Ketua Polis Filipina Rodolfo Azurin berkata, mangsa dibawa “Jerry” dari lapangan terbang ke Carmona di Cavite, sebuah wilayah di Luzon, di mana dia ditahan,

Katanya, mangsa kemudian dipaksa menghantar mesej kepada keluarganya di Malaysia untuk meminta wang tebusan kira-kira 300,000 peso (RM23,760) agar dia dibebaskan.

Tanpa disedari penculik, mangsa menghantar gambaran “Jerry” dan seorang lagi lelaki serta kenderaan yang mereka gunakan ketika menjemputnya di lapangan terbang.

Berdasarkan maklumat itu, polis Filipina melancarkan operasi menyelamat bagi membebaskan mangsa dan menahan dua suspek, seorang daripadanya ialah rakyat Malaysia.

Dua suspek itu dibawa ke Ibu Pejabat Polis Filipina di bandar Quezon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here