AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang menahan dua pekerja sangkar ikan selepas didapati tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri malam semalam.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd. Razak Mohamed  berkata, penahanan dibuat berikutan pemeriksaan rutin anggota penguat kuasa bot ronda melalui OP PERTIWI ke atas bot sangkar ikan bernombor PPF (R) 102 di kedudukan 0.18 batu nautika selatan Pulau Jerejak, pukul 9.15 malam.

Menurut beliau, seorang daripada pekerja sangkar ikan itu merupakan warga Nepal manakala lagi seorang warga tempatan berumur 31 dan 40 tahun.

“Pekerja sangkar warga Nepal terbabit gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri ketika pemeriksaan dilakukan.

“Kedua Orang Yang Disyaki Salah (OYDS) itu kemudian ditahan dan dibawa ke Jeti Polis Marin Batu Uban sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk tindakan selanjutnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.
 
Menurut beliau, kes akan disiasat di bawah Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 melanggar syarat sah Lesen Kultur Laut iaitu tidak menggunakan 100 peratus pekerja warganegara kecuali dengan kelulusan Pengarah Perikanan dan warganegara asing bekerja di tempat yang bukan tertera pada permit kerja bot.
 
Dalam pada itu, beliau menegaskan kepada semua terutama pemilik sangkar ikan agar tidak sesekali menggajikan warga asing tanpa kebenaran.

“Maritim Malaysia tidak akan berkompromi dan mengambil tindakan tegas sekiranya terdapat pemilik sangkar ikan gagal mematuhi undang-undang sedia ada,” katanya.

Tambah beliau, sebarang aduan salah laku jenayah maritim atau sebarang kecemasan di laut orang ramai boleh menghubungi talian hotline Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang di talian (04-2626146) atau talian kecemasan MERS 999.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here