KADAR dasar semalaman (OPR) masih lebih rendah berbanding sebelum wabak Covid-19 melanda pada 2020, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

“OPR kekal akomodatif. (Kadarnya) meningkat, tetapi masih lebih rendah daripada (tempoh) pra-wabak,” kata Tengku Zafrul dalam laporan Free Malaysia Today hari ini.

Beliau menjawab kritikan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng semalam terhadap Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, yang mendakwanya tidak berkesan, memetik kenaikan berterusan harga barangan.

Lim, yang juga pengerusi DAP, bertanya sama ada Bank Negara (BNM) akan menaikkan OPR jika inflasi terkawal.

Pada 8 Sept, BNM menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.50 peratus, kenaikan kali ketiga berturut-turut oleh bank pusat itu.

Tengku Zafrul dalam laporan itu berkata, kadar inflasi berada pada 2.8 peratus dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini.

“Kadar ini jauh lebih rendah berbanding dengan mana-mana negara lain di rantau ini, apatah lagi di pasaran maju,” katanya.

Beliau juga berkata, peningkatan harga barangan wajar berlaku apabila ekonomi berkembang, disebabkan permintaan yang lebih tinggi dan “terpendam”.

“Tidak patut terlalu fokus pada agenda tertentu dengan memilih satu angka tanpa mengira konteks,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here