SEBANYAK 97,635 permohonan mendapatkan PerantiSiswa Keluarga Malaysia Fasa 1 sudah diluluskan setakat ini, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad.

Beliau berkata daripada jumlah itu, sebanyak 21,633 permohonan diterima di Sabah dan 3,748 telah diluluskan serta dalam proses untuk serahan peranti.

“Permohonan untuk mendapatkan PerantiSiswa Keluarga Malaysia telah dibuka sejak April lepas dan semakan bermula pada 29 Ogos 2022. Kelulusan pemberian perantisiswa dibuat secara berperingkat dan pengagihan akan disempurnakan dalam tempoh tiga bulan.

“Justeru, saya menyeru kepada semua pelajar IPT (kumpulan) B40 yang masih belum memohon, segera membuat permohonan dalam fasa ke 2 yang masih dibuka sehingga 30 Sept 2022,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan PerantiSiswa kepada 100 pelajar di Universiti Malaysia Sabah (UMS) di sini hari ini.

— LAGI

NORAINI-PERANTISISWA 2 (AKHIR) KOTA KINABALU

Noraini berkata inisitaif PerantiSiswa Keluarga Malaysia memainkan peranan penting dalam usaha kerajaan menjayakan agenda Pendigitalan Pendidikan.

“Penyerahan PerantiSiswa merupakan komitmen kerajaan Keluarga Malaysia dalam memastikan para pelajar terutama dalam kalangan B40 tidak ketinggalan dan sebagai usaha membentuk komuniti digital Keluarga Malaysia serta merapatkan jurang digital antara semua kelompok di negara ini.

“Inisiatif PerantiSiswa Keluarga Malaysia di bawah Belanjawan 2022 diterajui oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) dengan kerjasama Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT),” katanya.

Beliau berharap PerantiSiswa Keluarga Malaysia akan menjadi pembakar semangat kepada pelajar untuk terus memastikan kecemerlangan akademik dicapai.

“Kami di Kementerian Pengajian Tinggi akan sentiasa peka dengan keperluan pelajar dan memastikan mereka dapat menikmati persekitaran yang kondusif sepanjang pengajian,” katanya.- BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here