UMNO Sabah menolak kemungkinan Dewan Undangan Negeri itu akan dibubarkan pada pilihan raya umum ke-15 (PRU-15).

Biarpun begitu, Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, pihaknya tetap melakukan persiapan secara menyeluruh.

“Kemungkinan itu memang tidak ada (bubar DUN Sabah), cuma dalam politik ini bermacam perkara boleh berlaku, jadi persiapan kita ini adalah secara menyeluruh,” katanya memetik laporan Sinar Harian.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah itu berkata demikian kepada wartawan di Kota Belud ketika diminta mengulas sama ada BN turut membuat persediaan jika berlakunya pembubaran DUN Sabah pada PRU kali ini.

Dalam pada itu, Bung Moktar berkata, jentera BN harus bekerja keras bagi memastikan kemenangan bukan sahaja di kerusi Parlimen Kota Belud, malah berjaya menawan Putrajaya.

“Yang penting jentera BN harus bersiap sedia turun padang bekerja seperti ‘lipas kudung’ bagi memastikan kemenangan calon PRU,” katanya.

Sementara itu, ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan turut yakin DUN Sabah tidak akan dibubarkan pada pilihan raya yang dijangka diadakan tidak lama lagi itu.

“Dalam PRU15 ini kita tidak akan bubarkan DUN,” katanya.

“Yang akan ada ialah pemilihan atau pilihan raya Parlimen dan kerajaan persekutuan saja yang Sabah akan bakal pilih nanti,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here