JABATAN Kebajikan Masyarakat (JKM) sudah mengadakan sesi kaunseling bersama pelakon remaja yang mendakwa dicabul bapanya, Isnin lalu.

Pihak JKM turut membawa seorang kaunselor pada sesi menyantuni pelakon berkenaan di kediaman mangsa.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd. Harun berkata, JKM sudah mengadakan sesi kaunseling dengan menyantuni pelakon itu dan mengambil beberapa tindakan susulan dari segi emosi dan sebagainya.

“Pihak JKM juga akan mengadakan sesi kaunseling susulan selepas ini. Saya kira bapa dan pelakon itu juga masing-masing sudah membuat laporan polis, jadi biar pihak berkuasa jalankan siasatan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan Dasar dan Pelan Tindakan Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial Kebangsaan (Pekerti) 2022-2025 di Putrajaya, hari ini.

Sementara itu, Ketua Pengarah JKM, Datuk Shaharuddin Abu Sohot berkata, pihaknya akan mengadakan sesi kaunseling seterusnya dalam masa terdekat.

“JKM juga akan melihat bantuan lain yang sewajarnya kepada pelakon berkenaan yang turut memaklumkan pendapatannya ketika ini hanya ‘cukup makan’,” katanya memetik laporan Harian Metro.

Ditanya desakan Presiden Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Malaysia, Datuk Dr. Raj Karim supaya pihak menemubual pelakon remaja itu dikenakan tindakan kerana mengeksploitasi golongan berkenaan demi mengejar tontonan yang tinggi, Shaharuddin berkata, perkara itu perlu diajukan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

“Untuk tindakan mengikut Akta Kanak-Kanak, kita perlu memperhalusi dan bekerjasama dengan SKMM yang mempunyai bidang kuasa menyekat kandungan tertentu,” katanya.

Baru-baru ini, pelakon remaja itu mendedahkan sikap buruk bapanya ketika ditemubual dalam satu program di YouTube.

Pelakon remaja itu mendakwa bapanya melakukan gangguan seksual terhadapnya, selain turut memperlakukan ibunya dengan teruk.

Selepas kisah itu tular, suspek yang menetap di Kedah membuat satu laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bandar Baharu pada Ahad lalu untuk menafikan dakwaan anaknya itu.

Semalam, Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Wan Azlan Wan Mamat mengesahkan bapa pelakon terbabit ditahan pada pukul 2.25 petang, Selasa lalu.

Wan Azlan berkata, suspek yang berusia 43 tahun ditahan di kediamannya di Kedah sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya.

Katanya, polis turut merampas telefon bimbit milik suspek dan akan dihantar ke Jabatan Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk dianalisa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here