KEPUTUSAN Kementerian Kesihatan (KKM) tidak lagi mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat tertutup adalah satu perkembangan yang baik, kata Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, perkara tersebut dibincangkan dalam mesyuarat MPN yang lepas walaupun ketika itu KKM belum memberikan sebarang keputusan.

“Apapun keputusan yang dibuat mestilah berasaskan kepada data, pada kajian saintifik dari sudut kesihatan awam dan sebagainya. Sebab itu apapun keputusan yang telah dibuat oleh Menteri Kesihatan saya fikir kita terima.

“Tapi dia kata optional (pilihan) maknanya kalau kita rasa tak selesa, nak pakai pakailah. Kalau rasa tak selamat itu terserah,” katanya ketika ditemui media selepas hadir 2melancarkan Buku Autobiografi Tan Sri Ampi di Bangsar hari ini, lapor Astro Awani.

Katanya, keadaan semasa ketika ini menunjukkan perkembangan positif dengan banyak negara turut melonggarkan syarat tersebut dan memberi kebebasan kepada rakyat untuk menentukan pemakaian pelitup muka.

Hari ini Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengumumkan bahawa pemakaian pelitup muka di tempat tertutup tidak lagi diwajibkan berkuat kuasa serta-merta.

Menurutnya, keputusan itu dibuat berdasarkan penilaian semasa Kementerian Kesihatan (KKM).

Pemakaian pelitup muka dalam bangunan dan kawasan tertutup kini adalah atas pilihan sendiri, katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here