CHELSEA memecat Thomas Tuchel susulan kekalahan mengejut 1-0 di tangan Dinamo Zagreb dalam saingan Liga Juara-Juara pagi tadi.

Pemilik baharu, Todd Boehly tidak membuang masa untuk menyingkirkan jurulatih dari Jerman itu hanya selepas tujuh perlawanan musim ini, dan 100 hari dalam tempoh pentadbirannya menggantikan Roman Abramovich.

Chelsea berada di tangga keenam dalam Liga Perdana dan berdepan permulaan yang menyedihkan bagi kempen Liga Juara-Juara, dengan Tuchel disingkirkan beberapa jam selepas kekalahan 1-0 mereka di Croatia, perlawanan ke-100 dia sebagai pengurus.

Dalam satu kenyataan Chelsea menulis: “Bagi pihak semua orang di Chelsea FC, kelab ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Thomas dan kakitangannya atas segala usaha mereka sepanjang bersama Kelab.

“Thomas sepatutnya mendapat tempat dalam sejarah Chelsea selepas memenangi Liga Juara-Juara, Piala Super dan Piala Dunia Kelab pada zamannya di sini.

“Memandangkan kumpulan pemilikan baharu mencecah 100 hari sejak mengambil alih kelab, dan sambil meneruskan kerja keras untuk membawa kelab ke hadapan, pemilik baharu percaya ia adalah masa yang sesuai untuk melakukan peralihan ini.”

Sportsmail difahamkan bos Brighton, Graham Potter adalah sasaran utama, manakala Mauricio Pochettino yang tidak terikat dengan mana-mana jawatan juga sedang dalam pertimbangan Chelsea. – AGENSI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here