Oleh RIZQI ZABIDI

SEORANG remaja lelaki maut akibat lemas di Air Terjun Puncak Janing di Kuala Nerang, Padang Terap, Kedah hari ini.

Ketua Polis Daerah Padang Terap, Deputi Superintenden, Mulkiaman Manzar berkata, terdapat saksi yang melihat mangsa, Ahmad Apnan Mohd. Rais, 17, menjerit meminta tolong sebelum tenggelam dan hilang dari pandangan.

“Saksi mendakwa mangsa yang berasal dari Simpang Makan, Langgar datang ke lokasi tersebut untuk mandi-manda bersama lapan rakannya. Dia bagaimanapun dikatakan tiba-tiba menjerit meminta tolong sebelum tenggelam,” katanya.

Beliau berkata, Pegawai Perubatan Hospital Kuala Nerang yang turut hadir ke lokasi kejadian mengesahkan yang mangsa telah meninggal dunia.

“Mayat mangsa kemudiannya dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar untuk dibedah siasat. Siasatan awal mendapati kematian mangsa tidak mempunyai unsur jenayah dengan kes tersebut diklasifikasikan sebagai kematian mengejut (SDR).

Dalam pada itu, Penolong Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penguasa Kanan Bomba 1, Mohamadul Ehsan Mohd. Zain berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 12.29 tengah hari.

“Lima anggota bomba bergegas ke lokasi dan menggunakan kaedah ‘gripping iron’ bagi melakukan operasi dan menyelamat. Mayat mangsa kemudiannya ditemukan kira-kira pukul 1.12 tengah hari,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here