KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) akan mengadakan perbincangan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk menaikkan gred perkhidmatan bagi jawatan pengurus Pusat Komuniti Desa (PKD) di bawah kementerian berkenaan.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, cadangan kenaikan itu dilihat sesuai dengan peranan serta pengalaman mereka.

Menurutnya, kementerian juga mencadangkan agar pengurus PKD diberikan tempoh kontrak perkhidmatan yang lebih panjang berbanding setahun yang dinikmati ketika ini.

“Kita juga nak buat kajian bersama JPA untuk lanjut kontrak pengurus PKD kerana selepas kontrak mereka tamat perlu membuat permohonan semula, sebab mereka sudah berpengalaman dan nak kerja semula,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan sesi perjumpaan bersama Pengurus PKD seluruh Malaysia di Alor Setar, semalam.

Mahdzir menjelaskan, ketika ini gred bagi jawatan Pengurus PKD adalah N19 dengan kontrak selama setahun.

“Selepas kontrak mereka tamat, mereka buat permohonan baharu dan mereka dinilai selepas itu, kalau markah baik sambung lagi.

“Tapi setiap kali kontrak nak habis mereka akan berfikir kena cari kerja baharu, jadi kesian juga kepada mereka,” katanya.

Mengulas lanjut, Mahdzir berkata, Setakat ini terdapat 180 pengurus PKD di seluruh negara yang telah menjalankan sebanyak 4,402 program.

Tambahnya, ia bertujuan membantu meningkatkan taraf hidup dan kesejahteraan masyarakat luar bandar.

Sementara itu, Mahdzir turut menzahirkan rasa gembira dengan kejayaan penganjuran Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) Negeri Kedah yang berakhir Ahad lalu dengan mencatatkan kehadiran pengunjung lebih 115 ribu orang.

“Saya sangat berpuas hati dengan penganjuran Jelajah AKM dan ucapan terima kepada semua agensi KPLB, terima kasih kepada kerajaan negeri, pegawai terlibat,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here