JEPUN dianggarkan membelanjakan sebanyak 1.65 billion yen (RM53 juta) akan dibelanjakan oleh kerajaan Jepun untuk istiadat pengebumian negara bekas Perdana Menteri, Shinzo Abe.

Portal berita CNA dalam laporannya yang dipetik Astro Awani melaporkan, anggaran terbaharu yang dikeluarkan hari ini oleh kerajaan itu turut merangkumi kos kawalan keselamatan dan jamuan.

Awal Ogos lalu, kerajaan Jepun meluluskan bajet sebanyak sebanyak 250 juta yen (RM8 juta) untuk kos istiadat pengebumian negara, namun, kelulusan itu mengundang kritikan dan dianggap tidak realistik.

Dalam masa sama, kerajaan negara itu mengeluarkan perincian perbelanjaan merangkumi kos keselamatan mencecah 800 juta yen(RM25 juta).

Selain itu kata Ketua Setiausaha Kabinet, Hirokazu Matsuno, jumlah pembiayaan untuk delegasi asing dianggarkan sebanyak 600 juta yen (RM19 juta).

“Jika kami diperlukan merumuskan anggaran kos, saya fikir jumlah berkenaan menghampiri apa yang disebut oleh anda,” kata Hirokazu sebagai menjawab soalan media apakah kos pengebumian negara itu mencecah 1.7 bilion yen (RM54 juta).

Meskipun mendiang memegang jawatan sebagai sebagai Perdana Menteri Jepun paling lama, istiadat ini mengundang kritikan daripada pembayar cukai berikutan pendedahan tentang kaitan mendiang dengan pemerintah lain dalam isu Gereja Penyatuan yang kontroversi.

Dianggarkan sekitar 6,000 tetamu termasuk pemimpin dari seluruh dunia dijangka hadir pada ucapara pengebumian negara itu.
Istiadat berkenaan dijangka diadakan di Dewan Budokan Nippon, Tokyo pada 27 September ini.

Tinjauan oleh akhbar Yomiuri yang dijalankan awal bulan ini menunjukkan 56 peratus responden tidak bersetuju dengan istiadat ini manakala 38 peratus menyokong.

Abe, 67, ditembak pada 8 Julai lalu di bandar Nara, Jepun semasa berucap dalam kempen pilihan raya.

Pembunuhnya, Tetsuya Yamagami, mendekati ahli politik itu dari belakang dan melepaskan dua das tembakan dari jarak kira-kira 10 meter (33 kaki). Abe yang dikejarkan ke hospital dalam keadaan kritikal, disahkan meninggal dunia di Hospital Universiti Perubatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here