EXCO PEMUDA UMNO MALAYSIA, NOOR AZALEEN AMBROS MAHU PARTI ITU BERGERAK KE HADAPAN DALAM KES DAN ISU DATUK SERI NAJIB RAZAK DAN MEMBERI TUMPUAN KEPADA PILIHAN RAYA UMUM KE-15 (PRU-15). BERIKUT ADALAH KENYATAAN PENUH BELIAU YANG JUGA KETUA PEMUDA UMNO BAHAGIAN PASIR GUDANG.

 1. UMNO berhak untuk bersedih sebagai menzahirkan rasa simpati atas apa yang berlaku kepada Datuk Seri Najib.
 2. Justeru, sama-samalah kita terus berdoa agar keluarga Datuk Seri Najib diberi segala kekuatan dan ketabahan untuk berdepan dengan segala dugaan atas ketentuan ke atas beliau.
 3. Sejarah panjang UMNO telah membuktikan bahawa UMNO dan segala isi perjuangannya tidak sesekali terbelenggu dengan mana-mana individu.
 4. Bahkan, individulah yang terpaksa bersandar dan berpaut pada UMNO untuk bertaut dan bergayut pada dahan kuasa.
 5. Sejauh mana pun hebatnya karisma dan pengaruh individu dalam UMNO, bakti dan jasa yang ditabur hanya telah dimungkinkan kerana dokongan UMNO kepada mereka.
 6. Rentetan daripada apa yang berlaku ke atas DS Najib, UMNO perlu segera ‘move on’ dan mara.
 7. Situasi kini menjadikan UMNO tidak punya banyak pilihan. Dan pilihan yang ada pada UMNO pula sangat terhad.
 8. Segala tumpuan dan fokus tidak lain selain untuk menang mutlak dalam PRU-15. Dan segera ‘move on’ adalah antara pilihan terhad yang ada.
 9. Agar UMNO tidak terbelenggu dengan ‘the actual big picture’ yang perlu diberikan fokus dan tumpuan.
 10. Tatkala Datuk Seri Najib telah buktikan bahawa parti tidak pernah sesekali dijadikan alat atau perisai untuk beliau berlindung, apatah lagi membela diri.
 11. UMNO pula telah buktikan bahawa parti tidak juga sesekali kompromi soal nilai dan integriti.
 12. Segeralah ‘move on’ bagi menjamin kemenangan parti.
 13. Yang akan memungkinkan segala kepincangan institusi kini, termasuklah penumpuan kuasa berlebihan kepada Peguam Negara dapat diperbaiki.
 14. Bidang kuasa dan budi bicara Peguam Negara dan Pendakwa Raya perlu dicerai, dan dijadikan janji pembaharuan institusi oleh parti.

Noor Azleen Ambros
Exco Pemuda UMNO Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here