Oleh BADLISHAH MAT

NAIB Presiden Pas, Senator Datuk Idris Ahmad menegaskan parti itu akan tetap untuk bersama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan UMNO.

Walaupun dicerca dan diperli dengan pelbagai kata-kata negatif, Idris berkata, Pas setakat ke hari ini akan tetap dengan naratif tersebut dan akan membiarkan rakyat membuat penilaian pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Katanya, kini bukan masa untuk bercakap tentang masa depan generasi yang ada pada hari ini tetapi memikirkan tentang masa depan politik generasi pada masa akan datang.

“Kalau cakap tentang perebutan kuasa dan jawatan, maka apa akan terjadi kepada anak cucu kita di masa akan datang?

“Wartawan selalu bertanya, Pas nak pilih mana satu sama ada dengan UMNO atau Bersatu? Jawapannya kami pilih kedua-duanya dan setakat ini, itulah naratif serta keputusan yang ada.

“Biar rakyat menilai dan walaupun orang nak cerca atau nak perli macam-macam sekali pun, kita tetap nyatakan soal perpaduan ini penting,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Ijtimak Jentera Pilihan Raya Pas Pusat di Kompleks Pas Kedah, Kota Sarang Semut di sini, malam tadi.

Presiden Pas Tan Sri Abdul Hadi Awang dan Timbalan Presiden, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man serta ribuan penyokong Pas hadir ke pelancaran itu.

Sementara itu Idris berkata, soal perpaduan cukup penting untuk diberi perhatian kerana perpecahan yang berlaku mungkin membawa kepada ulangan keputusan PRU-14.

“Kalau berlaku perpecahan dalam kalangan kita, adakah dah terhantuk baru nak terngadah? Fikirkan tentang perkara itu kerana kita tak mahu ulangi apa yang terjadi dalam PRU-14.

“Walau bagaimanapun di pihak Pas, hari ini kita lancarkan jentera dan saya percaya, jentera kita telah pun melakukan tugas dalam setiap aspek di semua peringkat,” katanya.

Dalam pada itu, seorang lagi Naib Presiden, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, parti itu perlu fokus terhadap tiga perkara menjelang PRU-15 yang mungkin dilangsungkan dalam tempoh terdekat.

Pertamanya kata beliau, Pas perlu memastikan untuk mengekalkan kuasa mentadbir di negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah.

“Kedua perlu memastikan kedudukan kita dalam kerajaan Persekutuan kekal, kita tahu dalam tempoh setahun dua ini kali pertama kita kembali menjadi sebahagian kerajaan Pusat di zaman moden ini. Jadi kena pastikan keberadaan di Pusat terus kekal.

“Ketiga, menguatkan kedudukan kita dengan menambah jumlah kerusi-kerusi Parlimen yang ada. Kena kerja bersungguh-sungguh supaya jumlah kerusi meningkatkan. Mesti menang tidak kurang 40 kerusi parlimen. Ini keutamaan kita, kena pastikan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here