SEBANYAK Sebanyak 50 kenderaan mewah tanpa permit import (AP) bernilai RM11.4 juta disita dalam Op Bearing dilaksanakan bermula 15 Ogos lalu.

Penolong Ketua Pengarah Kastam Zon Tengah, Mohammad Sabri Saad, berkata operasi berakhir esok itu memfokuskan kepada kenderaan import individu serta syarikat di sekitar Pelabuhan Klang.

“Sembilan daripada 50 kenderaan melibatkan motosikal berkuasa tinggi manakala selebihnya adalah kereta mewah dari pelbagai negara antaranya Amerika Syarikat, United Kingdom dan Jepun,” katanya pada sidang media di Wisma Kastam, Pulau Indah.

Mohammad berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 135(1)(a) Akta Kastam 1957 kerana mengimport barang larangan bawah Butiran 3 Jadual Kedua/Bahagian 1 Perintah Kastam (Larangan Mengenai Import) 2017 yang permit pengimportannya dibenarkan dengan syarat ia tertakluk permit import dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Beliau menggesa orang ramai membantu JKDM dengan menyalurkan maklumat berkaitan aktiviti penyeludupan dengan menghubungi talian bebas tol 1 800 88 8855 atau menghubungi pejabat JKDM terdekat di semua negeri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here